Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Фінанси

img.vidido.u

Понеділок, 29 жовтня 2012, 09:58

Гривня втрималася

Напередодні парламентських виборів в Україні очікувалася різка девальвація гривні, проте песимістичні прогнози наразі не виправдалися.

 

Зусилля Національного банку, спрямовані на підтримку незмінного курсу гривні до долара, в останні дні перед парламентськими виборами збільшили дефіцит національної валюти на ринку.

НБУ вдалося не допустити стрибка курсу перед виборами - у п'ятницю угоди на міжбанку, згідно з валютним «індикатору», полягали в діапазоні 8,166-8,171 грн. У роздробі банки продавали валюту по 8,18-8,19 грн/$.

«Нацбанк продавав через Ощадбанк долари, щоб задовольнити підвищений попит банків, тому гривня виводилася з ринку, і ціна на неї підвищилася», - пояснює заступник голови правління-скарбник "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько.

Реакція НБУ була вимушеною.

«З боку населення і підприємств останнім часом спостерігається не ажіотажний, але вельми підвищений попит на долари. Нацбанк хотів за всяку ціну утримати курс, тому продавав валюту, - говорить скарбник одного з банків. - Фактично зараз ринок працює в ручному управлінні, але це допомагає. Ситуація хоч і не ідеальна, але вона знаходиться під контролем».

Загроза застосування санкцій регуляторів сприяла збереженню стабільного курсу гривні на готівковому ринку.

У листі, адресованому банкам, заступник голови НБУ Ігор Соркін пообіцяв вживати жорстких заходів відносно банків та їх керівників за відмову продавати готівкову іноземну валюту фізичним особам, якщо вона є в касах. НБУ поклав персональну відповідальність за такі порушення на керівників установ. Учасники ринку визнають існування обмежень в окремих касах, проте називають ці заходи вимушеними.

«Банкірів теж можна зрозуміти. Якщо людина купує $ 1 тис., то ніхто йому не відмовить, але якщо він хоче придбати відразу $ 20 тис., то є велика ймовірність, що ці гроші підуть на чорний ринок, де будуть продаватися за завищеною ціною », - розповідає один з банкірів.

Жоден з банків не ризикнув виставити долар дорожче 8,2 грн/$, але в деяких агентських мережах Києва вчора долар продавали по 8,3 грн. У Львові 28 жовтня долар продавався по 8,25 грн/$.

Джерело:forbes.ua 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.