Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Микола Кузнецов

Середа, 24 квітня 2019, 15:03

У Львові хочуть обміняти рештки диверсанта Кузнецова на рештки гетьмана Дорошенка

Микола Кузнецов

Рештки диверсанта Миколи Кузнецова хочуть передати родичам в Росію.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Низка громадських організацій хоче отримати дозвіл на ексгумацію рештків радянського диверсанта Миколи Кузнецова та провести їхню експертизу. Якщо вони виявляться рештками німецького офіцера, то їх передадуть у Німеччину, якщо ні – перепоховають коштом його родичів у Росії.

За словами голови благодійного фонду ім. Петра Болбочана Ярослава Свелеби, ексгумацію необхідно провести для уникнення будь-яких провокацій та актів вандалізму, вигідних для російської пропаганди. Окрім того, місце поховання розвідника – місце зустрічей комуністів. Свелеба також додав, що це необхідно зробити для того, щоб в українському інформаційному просторі не залишилося комуністичних символів.

"Ми не будемо нервуватися, згадуючи скільки наших українських людей загинуло, завдячуючи ось таким диверсантам, провокаторам і вбивцям" – заявив він.

За словами історика Івана Сварника, найоптимальнішим варіантом було би обміняти тіло Кузнєцова на рештки когось з українських діячів.

"Наприклад, в селі Ярополче під Москвою є могила нашого гетьмана Дорошенка. Можна би було їх обміняти на рештки генерала Чупринки. Енкваведисти точно мають інформацію про це" – запевнив він.

За словами голови ГО "Громадська варта", Юрія Антоняка, Львівська міська рада вперто не хоче надавати відповідний дозвіл. На його думку, причиною цьому є промосковська позиція міського голови Львова Андрія Садового.

"Ми маємо послідовну підтримку міської влади і міськвиконкому у виділенні коштів на ветеранські організації". Тому перепоховання буде страшним ударом по їхній ідеології та історичній пам'яті" – сказав він.

Нагадаємо, у червні 2018 року невідомі розмалювали могили жовтою фарбою могили на Пагорбі Слави. 6 березня невідомі викрали барельєф його з надгробної плити. 

Додамо, в липні 2018 року Варіанти писали про втілення образу Миколи Кузнецова в радянському кіно.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.