Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

www.gazeta.lviv.ua

Середа, 31 жовтня 2012, 14:51

В храмі св. Петра і Павла у Львові намагаються врятувати розписи на стінах

Після реставрації вікон та ікони Матері Божої Утішительки в костелі єзуїтів, негайного порятунку вимагають розписи на стінах.

Про це сьогодні представникам засобів масової інформації розповів отець костелу єзуїтів Степан Сус.

«Наступним кроком є збереження розписів храму. Мова йде навіть не про реставрацію, а про збереження того, що залишилося, не облетіло. Склепіння храму є дуже понищене, оскільки довгий час протікав дах. Тепер він уже не протікає і необхідно, щоб митці акуратно працювали над кожним куснем розпису і прикріпляли його до стіни», - додав отець Сус.

Нагадаємо, що негайного ремонту потребує також фасад храму. На це щонайменше знадобиться 1 млн. грн. Уже відреставрованими є вікна, які датувалися кін. 19 - поч. 20 століття і були в жахливому стані. Процес реставрації був непростим і коштував в три рази дорожче, ніж заміна на нові. Та керівництво храму хотіло з самого початку діяти в межах законодавства і тих вимог, які є до історичних пам'яток.

Із 6 грудня 2011 року та до сьогоднішнього дня вдалося зібрали на ремонт храму орієнтовно 1, 5 млн. грн. Жертводавцями стали українці та поляки, також туристи з різних європейських країн. «Ми використали всі гроші на реставрацію, навіть є в мінусі зараз, довелося позичати. Мусили найперше провести світло, бо система освітлення була дуже стара. Львівобленерго згідно всіх норм попросило за свою роботу орієнтовно 557 тис. грн. для того, щоб провезти кабель і встановити два трансформатори. Завдяки одному з членів Наглядової ради храму, цю суму було зменшено до 110 тис. грн.», - розповів отець Степан Сус.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.