Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир Квурт

Понеділок, 10 червня 2019, 13:55

Естонія на ділі показала своє ставлення до України – Квурт

Володимир Квурт

Посол Естонії в Україні Герт Антсу відвідав Історико-краєзнавчий музей у м. Винники, де зберігають Меч Вікінга. 

Саме завдяки позиції Естонії та естонським митникам унікальний 1000-літній експонат повернувся в Україну. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook мер Винник Володимир Квурт.

Міський голова Винник Володимир Квурт та директор КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" Ігор Тимець ознайомили Посла Естонії із експозицією в музеї і подякували за сприяння у тому, що головний експонат унікальної виставки "Врятовані скарби України" – Меч вікінга повернувся в Україну.

"Ми безперечно вдячні за те, що зробила ця країна для нас, зберігши і повергувши унікальну знахідку українцям, незважаючи на всі непорозуміння, які могли виникнути з Росією. Естонія реально на ділі показала своє ставлення до України і повагу до нашої історії, пам'яті. А візит посла засвідчує, що пам'ятка знаходиться на своєму місці, належно відреставрована і належно зберігається" – наголосив міський голова Володимир Квурт.



Меч виявили у контрабандистів на естонсько-російському кордоні три роки тому. За словами Посла Естонії, повернути Меч українцям було непросто, оскільки на артефакт претендувала Росія.

"Цей меч з України, і він мав повернутись в Україну – такою була наша позиція. Як я чув, повернути знахідку у вашу країну не було легко: Росія бажала, аби артефакт був у них. Я дуже радий був вперше бачити цей меч. Це навіть сюрприз, що він у такому хорошому стані. Радий, що місцеві мешканці та гості Львова можуть його тут побачити" – розповів Посол Естонії в Україні Герт Антсу.

Візит Посла Естонії до комунального закладу ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" у Винниках відбувся за сприяння першого заступника голови Львівської обласної ради Андрія Білоуса.

Нагадаємо, раритет каролінгського типу  –Меч Вікінга, якому понад 1000 років, знайшли на території Львівської області та нелегально вивезли за межі України у 2016 році. Естонські митники затримали зловмисників і вилучили артефакт. Згодом після тривалого розслідування та реставрації, меч привезли до Винник у березні цього року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.