Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пам'ятка героям ЗУНР та УНР у Львові

П'ятниця, 19 липня 2019, 14:55

Міськрада візьме на баланс ще один пам'ятник героїв ЗУНР у Львові

пам'ятка героям ЗУНР та УНР у Львові

Львівська міськрада вирішила прийняти на утримання пам'ятник героям ЗУНР та УГА, який встановила Львівська обласна рада.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як заявив сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий, мерія Львова готова прийняти на баланас міста пам'ятник героям ЗУНР та УГА на вул. Листопадового чину, присвячений 100-річчю від створення Західноукраїнської Народної Республіки, яким наразі опікується Львівська ОДА.

З цим прохання до міськради Львова керівництво області звернулося ще у понеділок, 16 липня, аргументуючи своє рішення тим, що хоч вони й виступили замовником будівництва цього пам'ятника, проте немають змоги надалі його утримувати, бо це вимагає захисту та збереження. Зокрема, 14 липня невідомі викрали шість цифр із напису "1918 – 2018", який символізував 100-річчя створення ЗУНР. Натомість на пам'ятнику залишились цифри 2 і 1. Наразі цей випадок вандалізму розслідує львівська поліція.

"Зараз ми створюємо комісію і приймемо його на баланс міста, будемо робити все можливе, щоб він все ж оберігався, тому що на нього були потрачені бюджетні кошти... тому ми підемо на зустріч пану Мальському і цей пам’ятник візьмемо на свій баланс", — наголосив Андрій Садовий.

Нагдаємо, пам'ятник висотою понад 8 метрів встановили у 2018 році, а для виготовлення скульптури з обласного бюджету виділили 2 млн грн, хоча загальна його вартість – 5 115 000 грн.

Тоді між міською та обласної радою виник конфлікт, щодо встановлення цього пам'ятника. Львівська ОДА вирішили провести власний конкурс на проект пам'ятника без участі Львівської міськради. Через це міськрада Львова відкрила на вулиці Городоцький свій пам'ятник у вигляді бронзового лева до ювілею ЗУНР, на один день швидше від обласної адміністрації. Пам'ятники втсановили на відстані 400 метірв один від одного.

Варіанти дослідили заочний змаг Львова Синютки та Львова Садового за вшанування героїв ЗУНРу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.