Оля Вишня,  8 листопада 2012

Франко Фест зупинить сонце

Цього місяця у Львові відбудеться дводенний мистецький проект від команди Франко Фесту.

Що запланували організатори одного з найбільших опенейрів Західної України, як буде розвиватись фестиваль далі, про це і про інше розказує Остап Походжай, директор фестивалю Франко Фест, голова молодіжної громадської організації «Інше місто» (м. Дрогобич).

Яка все ж таки основна ціль Франко Фесту?

Насамперед важливо, що він відбувся у рідному селі Франка. Добре, що там гуртується молодь, створюється неформальна атмосфера якогось творчого пошуку.

ostap1

Ідея цього проекту народилася ще 4 роки тому, у колах дрогобицької молодіжної тусовки, в середовищі організації «Інше місто».

Ми говорили про промоцію нашого регіону, про подію, яка б привернула увагу до надзвичайно цікавого регіону.

Головна наша ідея – створення культурного проекту, а також промоція ідей Франка, які застрягли на рівні підручників 8-9 класів.

Відкриття Франка з інших сторін, вихід за рамки образу каменяра, який пропагувалиу радянську епоху, вихід на нові рівні його розуміння.

Відкриття надзвичайно влучного публіциста, дослідника не лише літературних, а й економічних питань, прекрасного лірика, прозаїка, казкаря.

Ми вирішили, що запросимо на перший фестиваль гурти зі всієї України, попросимо їх також прочитати чи заспівати Франка. У результаті ми отримали три пісні на слова Франка, десь цей проект з піснями плануємо розвивати протягом року до наступного фестивалю, який так само відбудеться в останні вихідні липня.

Як плануєте розвиватися?

Перше, що ми зробили після закінчення фестивалю з Мишком (Мишко Струбіцький – співорганізатор фестивалю), зібралися і поїхали на Sziget, подивитись як відбувається це у Європі.

Маємо бути свідомі, що фестиваль, який відбувається у Європі проводиться в умовах адекватного законодавства, в умовах, де культурні проекти викликають значно більше зацікавлення.

Українські реалії не на стільки сприятливі. Будемо переносити досвід у плані організації і додавати своєї атмосфери.

Щодо нашого фестивалю, то будемо працювати у трьох напрямках – з музикою, театром, літературою.

{vimeo}47598097|660|400{/vimeo}

Всього кілька місяців минуло після літнього фестивалю і Франко Фест заявляє про черговий проект, який відбудеться за кілька тижнів, що задумали, хлопці?

Франко Фест – це культурний проект, який триває не три дні влітку, а протягом всього року. У його межах відбуваються літературні зустрічі, театральні вистави, імпровізації, концерти, виставки, перформанси та інші культурні заходи.

Події Франко Фесту будуть відбуватися у різних містах України. Перша акція відбудеться 28-29 листопада у Львові, в Дзизі. Цього разу це буде осіння атмосфера, інтимна лірика Франка, вірші з «Зів'ялого листя».

У перший день виступить група Кораллі, хлопці ще під час фестивалю запропонували свою участь у наступних наших проектах. І от вони підготували кілька пісень на слова Франка.

Наступного дня у Дзизі дрогобицький театр «Альтер» буде імпровізувати з віршами Франка, а ще буде джаз і багато поезії. Подібні акції від Франко Фесту відбудуться також у Києві, Івано-Франківську та Дрогобичі. І такі заходи плануємо організовувати щомісяця.

villa

Віля Чупак, учасник гурту КораЛЛі розповів Варіантам про ставлення до творчості Франка і співпрацю з Франко Фестом

Ще до цього проекту Франко був мені близьким, і його творчість, і життєві принципи. Я нерівно дихаю до Франкового надбання, до його досвіду.

У мене давно було в задумах ставити його поезію на музику, але чекав моменту певного. От з'явився такий поштовх, з'явився Франко Фест і ми дозріли до нових пісень.

У нашому репертуарі на слова Франка є пісня «Полудне», спеціально для Франко Фесту ми підготували ще одну ліричну пісню, робоча назва «Фантастичні думи, фантастичні мрії», у Франка це звучить – «Якби знав я чари, що спиняють хмари».

 

Довідка: 

27-29.07.2012 р. в селі Нагуєвичі відбувся вперше музично-мистецький фестиваль «Франко Фест», присвячений письменнику, вченому та громадському діячеві Іванові Франку.

Організаторами фестивалю є молодіжна організація «Інше місто», творче об'єднання «Альтер», радіостанція «Твоє Радіо» і видавництво «Коло».

фото: Орест Щур

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.