Зміст статті

8 серпня 2019Михайло Сокульський

Аліменти по-дрогобицьки

Репортаж з Дрогобича, де жінка на суспільно-корисних роботах відробляє заборговані на аліменти кошти.

Аліменти та виплата аліментів у свідомості середньостатистичного українця асоціюється найперше з чоловіками. Проте, це не завжди так. 

Мешканка Дрогобича Ірина Вітрів вже другий тиждень змушена займатися громадсько-корисними роботами у комунальному підприємстві "Комбінат міського господарства" – грабати сіно та прибирати сміття. Саме так вона відробляє заборговані кошти, оскільки не змогла виплатити аліментів для свого 17-річного сина.

"Роботи не боюся. Трохи важко на спеці, звичайно. Ну а друга робота де? Де в нас в Дрогобичі знайдеш роботу? Раніше мала 2000 гривень зарплати, тому й не платила" – бідкається пані Ірина.

В 2011 році вона розлучилася зі своїм чоловіком Василем. Причину цього вона не розголошує, однак каже, що частково винна сама. Однак, після розлучення вони ще прожили разом 3 роки, після чого жінка остаточно покинула колишнього чоловіка через його надмірне пияцтво. При цьому, їх 12-річний син залишився з батьком.

"Не було за що жити. Якось так сталося, що лишився там жити. А може добре, що з ним лишився. Бо то, знаєте, хлопець. А він більше його боїться, мене так не дуже хотів слухати" – запевняє пані Ірина.

В 2016 році Василь Вітрів подав в суд на колишню дружину щодо сплати аліментів. Відтак, жінка щомісяця мала віддавати 600 гривень на користь сина, однак вона цього не робила, тому станом на 1 серпня 2019 року її борг становить майже 19 тисяч, через що її і залучили до громадських робіт. Синові вже 17, хлопець навіть встиг одружитися з дівчиною, на рік молодшою, – причиною тому стала вагітність, звісно. "Буде мати скоро, в вересні, дитину. Ну і що, що йому 17 років. Хіба то йому заважало?" – додає Ірина.

Робочий день Ірини починається о 8:00 і триває до 17:00, в обід жінка має перерву. Працівники підприємства відгукуються про неї як про сумлінну та хвалять її роботу. Матері-боржниці навіть пропонували залишитися для постійного працевлаштування, однак її не задовільняє пропонована зарплата, яка становить всього 3300 гривень. Адже жінці ще необхідно буде виплатити весь борг протягом наступних півроку.

За словами начальника Головного територіального управління юстиції у Львівській області Миколи Станіщука, завдяки певним законодавчим ініціативам, вже в 2017 році стягнули 108 мільйонів гривень заборгованості по аліментах в області, а в в 2019 році  102 мільйони. Суспільно-корисних робіт застосовано за весь період орієнтовно 450 боржників, в тому числі і 171 жінок, які є боржниками по аліментах.

"Більшість, звичайно, чоловіки. В нас є взагалі 450 застосувань суспільно-корисних робіт. Ми статистики окремо не ведемо, скільки жінки, а скільки чоловіки. Але орієнтовно десь 3% до жінок застосовується такий виправний механізм"  запевнив він.

Автор: Михайло Сокульський

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.