Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

www.rp.pl

П'ятниця, 9 листопада 2012, 11:47

Фестиваль української культури розпочався в Любліні

Фестиваль української культури триватиме з 9 до 11 листопада у польському місті Люблін і має на меті показати все найцікавіше, що відбувається в сучасній українській культурі.

 

Про це інформує для газети Жечпосполіта координатор фестивалю Товариства духовної культури Прикордоння Мар'яна Кріль.

Фестиваль проводиться з ініціативи студентів і української меншини в Любліні, а також поляків, які цікавляться Україною.

Захід розпочнеться сьогодні, 9 листопада, в кінотеатрі «Казка» фільмом «Живі» і зустріччю з його режисером Сергієм Буковським. Фільм розповідає про голодомор в Україні в 1932-33 роках і буде показаний в Польщі вперше.

Сьогодні ж в кафе «У фотографа» відкриється фотовиставка Ростислава Шпука з Івано-Франківська під назвою «Ніяких ознак мистецького життя». У ній представлені відомі українські письменники і художники, перевтілені в безхатченків. «Ця виставка повинна привернути увагу до соціальних проблем, показати, що кожен з нас може втратити дім і опинитися на вулиці», - пояснила Мар'яна Кріль.

Завтра, 10 листопада, організатори запрошують в кафе «Між словами» на вечір української поезії. Свої вірші читатиме відомий український поет, перекладач і есеїст Андрій Любка з Ужгорода та Олександра Mатушенко, яка навчається в Любліні. В клубі «Чорна вівця» виступить гурт з Києва «ПоліКарп», який гратиме рок-музику, натхненну фольклором Полісся та Карпат.

Завершальним днем фестивалю буде неділя. В греко-католицькій церкві в музеї «Любельського Села» відкриється виставка моделей лемківської дерев'яної церкви. Автор моделей Михайло Вархіль з Легніці є фермером, лемком, який народився в околицях Ясла і був переселений під час акції «Вісла» після Другої світової війни. Разом зі своїм сином він створює мініатюрні копії існуючих або знищених церков. На виставці в Любліні буде показано 15 моделей.

Джерело: rp.pl

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.