Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

мозаїка Кінескопу

facebook.com

Четвер, 29 серпня 2019, 11:19

Частину мозаїки Володимира Патика з заводу Кінескоп передадуть до музею

мозаїка Кінескопу

Не зруйновані елементи мозаїки з паркану колишнього заводу Кінескоп планують передати до музею Територія Терору.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

У місті планують демонтувати елементи мозаїки, створеної у 1970-х роках львівським художником Володимиром Патикою, з паркану колишнього заводу "Кінескоп" й до 2 вересня передати її на баланс музею.

Як заявив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, територія заводу забудовується, тут ТзОВ "Готельний комплекс Таурус" зводить новий офісний центр.

"Згідно з проектом, було передбачено демонтаж паркану, і на сьогодні його частина вже демонтована. Однак було виявлено, що на паркані є мозаїка. Після обстеження ми попросили компанію, щоб призупинила ремонтні роботи, аби розглянути варіант, яким чином цей паркан і цю мозаїку можна було б перенести на збереження. Це будуть не прості роботи, оскільки спочатку цю стіну треба підняти і, використовуючи спецтехніку, перевезти до музею "Територія Терору", – пояснив Андрій Москаленко.

За словами завідувачки інформаційного центру музею "Територія Терору" Анни Яценко, це унікальний мозаїчний рельєф для Львова, який має не тільки декоративну цінність, а й мистецьку.

"Цінність сюжету цієї мозаїки також у нетиповій техніці її виконання – це не звичайний соцреалізм, а дуже стилізована історія. Але зараз про щось конкретне говорити поки ще рано. Ми долучаємо архіви і дослідників модернізму з метою виявлення її справжньої цінності", – додала Анна Яценко.

Натомість, як повідомили ще раніше Гертруда Меєр на своїй сторінці у Фейсбуці, забудовник зруйнував частину стіни, де була мозаїка.

Дозвіл від міської ради на будівництво на території заводу "Кінескоп" (вул. Героїв УПА, 73) нового багатоповерхового офісного центру з 4-поверховим паркінгом ще у червні отримала фірма ТзОВ "Готельний комплекс "Таурус", власником якої є львів'янин Юрій Канюк. Пізніше у Львівській міськраді дозволили йому добудувати ще й мансарду.

Нагадаємо, у липні забудовник знищив мозаїку з рибами авторства Володимира Патика на будівлі колишнього магазину "Океан", відтак виконавчий комітет міськради прийняв рішення про збереження історичних мозаїк на території Львова та вирішив скласти їх перелік.  

А у серпні, щоб зберегти панно колишнього заводу "Укрвино" на вул. Погулянка, міськрада Львова визнала його цінною пам’яткою радянського мистецтва. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.