Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

cossackland.org.ua

П'ятниця, 9 листопада 2012, 19:29

Українська мова втрачає популярність в ЗМІ, освіті та торгівлі – дані дослідження

За останній рік в Україні поменшало школярів, які навчаються українською, на ній стали друкувати менше книжок та говорити на телебаченні.

Такі аналітичні дані дослідження «Стан української мови в Україні в 2012 році» сьогодні, 9 листопада, з нагоди Дня української писемності та мови оприлюднив громадський рух Простір свободи.

Згідно з дослідженням, у 2012-му році вперше за роки незалежності України зменшилася кількість школярів, які навчаються українською мовою, а книжок українською надрукували менше половини загального тиражу.

 Крім того, вісім найрейтинговіших телеканалів країни віддали лише 28% ефірного часу україномовним програмам, шість найрейтинговіших радіостанцій крутили лише 3,4% українських пісень, а 86% проданих в країні книг були написані російською.

Дані грунтуються на статистиці, соціологічних дослідженнях і власному моніторингу організації, проведеного волонтерами по всій країні.

Згідно з документом, рідною українську мову вважають дві третини населення країни, 53% нею спілкуються. Основними «факторами русифікації» називаються телебачення, радіо, сфера послуг і книгодрукування. Відзначається, що в прайм-тайм восьми найрейтинговіших каналів у жовтні 2012 року тільки 28% ефірного часу віддали програмам українською, 44% – російською, ще 28% програм були двомовними. У минулому році показник україномовних телепередач становив 22%. На шести най рейтинговіших радіостанціях пісні державною мовою становили 3,4% в прайм-тайм (у минулому році – 4,6%), російською – 60%. Незважаючи на незначне поліпшення цих показників порівняно з 2011 роком автори дослідження підкреслюють, що «про панування української мови на національному телепросторі говорити не доводиться».

У 2012 році російською в Україні видали понад 60% сумарного тиражу газет, 83% журналів. 87% книг було продано російською, більшість з них імпортовані з Росії.

«Моніторинг мовної ситуації в 29 найбільших містах України, включаючи всі обласні центри, засвідчив, що у сфері торгівлі та послуг переважає російська мова, на транспорті – українська», - говориться в дослідженні. З 290 закладів громадського харчування в 29 містах тільки в 50% вивіска була українською, в 46%  українською було написано меню, 35% співробітників ресторанів і кафе відповідали україномовним відвідувачам українською, 11% переходили на українську в процесі розмови.

Нагадаємо, в серпні 2012 року президент України Янукович підписав закон N5029-VI «Про засади державної мовної політики», який значно розширює сферу застосування російської мови.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.