Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Василь Жданкін

obozrevatel.com

Вівторок, 3 вересня 2019, 12:22

Помер український кобзар та володар гран-прі фестивалю Червона рута Василь Жданкін

Василь Жданкін

Музикант загинув у ДТП, в Кременці біля власного дому його збила машина.

Про це повідомив журналіст Михайло Маслій на своїй сторінці у Facebook.

Вчора, 2 вересня, в ДТП у Кременці Тернопільської області загинув володар гран-прі фестивалю "Червона Рута", легендарний український бард, кобзар і бандурист Василь Жданкін.

"В останні роки співак облюбував їзду на скутері... 2 вересня 2019 року, приблизно біля 20 години вечора, він, як виявилося, востаннє виїхав на ньому з рідної хати, легкова машина збила його на смерть за якихось кількасот метрів від домівки, аварія трапилася там, де видавалося, не могла би ніколи статися... Василеві в травні сповнився 61 рік" – написав Михайло Маслій.

Василь Жданкін народився у 1958 році в Краснодарському краї, а у дитинстві переїхав з батьками в село Белокриниця Тернопільської області. Закінчив середню школу в Кривому Розі, а після – Українську сільськогосподарську академію в Києві, Львівську консерваторію та Рівненський інститут культури. Співати почав у Волинському народному хорі, а потім у Почаївській Лаврі та Тернопільській обласній філармонії.

У 1987 році створив квартет "Птах", у 1988-1990 році – працював в театрі-студії "Не журись!" у Львові. У 1989 році вперше виконав публічно "Ще не вмерла Україна" на заключному концерті фестивалю "Червона Рута".

З 1990 року почав виступати з концертами в якості кобзаря. В останні роки жив у місті Кременець Тернопільської області і співав у церковному хорі Почаївської лаври. Знявся в декількох українських фільмах, гастролював у багатьох країнах світу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.