Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Тарас Козак

П'ятниця, 6 вересня 2019, 12:40

Козак долучився до фінансування Опозиційної платформи – За життя

Тарас Козак

Партію Опозиційна платформа – За життя профіінансували Тарас Козак, Льовочкіни, Суркіси, Шуфрич та десяток бердянських підприємців.

Про це повідомляє Громадський рух "Чесно".

За даними фінансового звіту ІІ квартал цього року партії Опозиційна платформа – За життя, вона отримала 61,9 млн грн внесків, з них 45 млн грн – від фізичних осіб та 16,9 млн грн – від юридичних. Політсила витратила майже 11 млн грн на грошові застави в ЦВК та ще 26 млн грн у червні переказала на рахунок свого виборчого фонду.

Загалом партію фінансували Сергій та Юлія Льовочкіни, Марина та Григорій Суркіси, брати Козаки, Нестор Шуфрич і десяток підприємців з Бердянська, пов'язаних з нардепом Олександром Пономарьовим. Більшість з них –кандидати, які пройшли до нового парламенту за списком партії.

Зокрема, по 1,6 млн грн дали Нестор Шуфрич, 7 номер у партійному списку під час парламентських виборів, 10 номер Тарас Козак та його брат Богдан Козак, 1,5 млн грн пожертвував 5 номер у списку ОПЗЖ Сергій Льовочкін, а його сестра Юлія Льовочкіна, яка у списку перебувала під номером 21, переказала партії ще 1,7 млн грн. Григорій Суркіс, 17 номер у списку, дав 1,5 млн грн, його племінниця Марина Суркіс перерахувала ще 1,5 млн грн. 

Ще 15,4 млн грн на рахунок партії надіслали люди, зареєстровані в місті Бердянськ Запорізької області. Це понад 30% усіх внесків фізичних осіб. Більш ніж половина бердянських донорів так чи інакше пов'язана з нардепом Олександром Пономарьовим, фігурантом антикорупційних розслідувань (ФАР).

Також чотири юридичні особи проспонсорували ОПЗЖ на 11,1 млн грн. Усі вони зареєстровані в Києві. Це ТОВ "К.А.Н. Девелопмент" (працює в галузі нерухомості), ТОВ "Авалон Систем", фінансова компанія "Бізнес капітал НВ" та ПП "Радоніт 2017".

Щодо витрат на рекламу, то протягом червня партія заплатила телеканалу "Інтер" 6,1 млн грн. Ще 5,2 млн грн віддала компанії "Глобал Медіа Груп" (це група "1+1 Медіа"). 825 тис грн сплатила каналу NewsOne, 1,3 млн грн – каналу "112 Україна". А 2,4 млн грн витратила на зовнішню рекламу.

Натомість у звіті партії немає видатків на рекламу в соцмережах та приховану рекламу, котра подається телеканалами як новинні сюжети. 

Нагадаємо, Тарас Козак потрапив у першу десятку списку Опозиційної платформи – За життя на парламентських виборах 2019 року й пройшов у Верховну Раду. Він був нардепом ВРУ 8 скликання – у жовтні 2014 року Козак пройшов у виборчому списку політичної партії "Опозиційний блок" під №14.

Козак є власником всіх шести телеканалів, що входять до групи "112 Україна", а у червні цього року він купив ще й інформаційний телеканал ZIK. Усі канали увійшли до новоствореного медіахолдингу "Новини".

У 2018 році він задекларував 128 млн грн доходу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.