Оля Вишня,  12 листопада 2012

Мистецькі підсумки на «Високому замку»

Понад 300 мистецьких робіт, понад 200 художників-учасників з України та з-за кордону – у Львівському Палаці Мистецтв відкрили Осінній салон «Високий Замок-2012».

Починаючи з 1997 року, щоосені у Львові свої роботи на осуд журі та глядача виставляють як професійні і визнанні художники, так і митці-дебютанти, як члени Спілки художників України, так і ті, які не належать до жодних мистецьких угрупувань.

Одна з масштабних подій у мистецькому житті Львова відбувається в 16-й раз і триватиме протягом місяця.Серед особливостей цьогорічного салону – окрема експозиція «Український плакат у Львові», а також виставка творів художника-бойчукіста Охріма Кравченка, одного з останніх послідовників Михайла Бойчука.

2012-11-08 16.03.04

Спадщина художника невелика, всього 170 малярських творів, 140 рисунків, акварелей та пастелей, альбоми ескізів та зарисовок. На «Високому замку» представлено частина робіт Охріма Кравченка.

Як зазначив син художника і професор Львівської академії мистецтв Ярослав Кравченко, дана експозиція – це унікальна можливість побачити, що з себе представляв напрямок бойчукізму, а також порівняти як розвивається у нас живопис, які тенденції з'являються, яка культура кольору, яке вміння композиції, тощо.

На трьох поверхах Львівського палацу мистецтв також представлено роботи, створені протягом цього року художниками різних поколінь та стилів. Найбільше представлений живопис, також експонується графіка, кераміка, дрібна скульптура, ткацтво.

«Мені сподобалось, що малогабаритні роботи не виставлялись. Це може бути виставка мініатюри окрема, а з такої експозиції ці роботи інколи випадають» – ділиться враженнями Олег Микитка, голова Львівської обласної організації Спілки художників України.

2012-11-08 16.05.54

Петро Сметана, один з учасників салону оцінив цю виставку а «4», оскільки доводилось бачити значно цікавіші виставки, особливо за кордоном.

«Цей салон відображає емоційний стан художника в той період, коли малювались ті роботи. У кожного доля складається по-різному і у картини є різні, це є відображення тих емоцій за рік» – зазначив художник у коментарі «Варіантам».

Петро Сметана зізнався, що, на його думку, життя не є зараз солодким, що відображується у його творчості. Зараз він готує свою персональну виставку під назвою «Невпевненість», яка буде представлена в кінці березня наступного року у галереї «Дзиґа».

Історик мистецтва, професор Львівської академії мистецтв Ярослав Кравченко у свою чергу відзначив розвиток сучасного українського мистецтва.

2012-11-08 16.07.32

«Тепер наша молодь має можливість їздити за кордон, спілкуватися з художниками різних країн. Бо якщо колись всі варилися в одному котлі, то звичайно, це не завжди давало позитивний результат.

А тепер навіть сама культура подачі набагато краща, ніж це було років 10 тому. Є роботи молодих людей, які вирізняються своїми екстраординарними рішеннями. Головне, що тут приємно походити і кожен на свій смак знайде роботу, яка буде подобатись».

Обирати цього року переможців "Високого замку" будуть не тільки члени журі, а й глядачі, журналісти. Оголошення найкращих художників цьогорічного осіннього салону відбудеться у день закриття виставки – 2 грудня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.