Зміст статті

16 вересня 2019

Інвестиційна привабливість малих та середніх підприємств

Закордонних інвесторів у Львові приваблюють перспективи розвитку ІТ-індустрії та меблевого виробництва.

Найбільший інтерес інвесторів на Львівщині викликають меблеве виробництво та ІТ-ринок, сфери продуктів харчування, спеціалізованого сільського господарства.

У Львові відбувся форум "Інвестиційна привабливість малих та середніх підприємств", під час якого обговорили можливості залучення інвестицій для українських компаній та окреслили основні проблеми розвитку малого та середнього бізнесу (МСБ). Головною метою заходу, організованого Центром інформаційної підтримки бізнесу (ЦІПБ), м. Львів, є налагодження контактів, взаємодія між бізнесами та спілкування між підприємцями. Учасники форуму обговорили одне з найактуальніших питань для бізнесменів – це доступ до капіталу.

"Велика кількість нашого малого бізнесу мають добрі сталі бізнес-моделі та пропрацьовані ринки, водночас вони страждають від недостачі капіталу, що унеможливлює інвестиції в основні засоби, відповідно нема можливості виходу на інші ринки" – розповів Володимир Воробей, директор Центру інформаційної підтримки бізнесу у м. Львові, основаного на базі агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks за підтримки ЄБРР в рамках ініціативи ЄС #EU4Business.

За його словами, існує поняття "інвестиційної готовності", яка відображає організацію бізнес-діяльності компаній та показує рівень готовності прийняти капітал. Важливим також є знання різних типів інвесторів та вміння з ними працювати.

Як пояснив керуючий партнер Astra Capital Group Руслан Божко, основними проблемами доступу до капіталу в Україну для малого та середнього бізнесу є брак інвест-компаній та банківська криза.

"У нас є дефіцит інститутів, які готові приймати ті ризики малого і середнього бізнесу (МСБ) на період, коли вони розвиваються і вести до того часу, коли вже бізнес стає структурованим і цікавим безпосередньо банкам і великим фінансовим інституціям. По-друге Україна пережила банківську кризу, яка досить сильно вдарила по МСБ, тому що це сектор, який несе найбільше ризиків для банку" – пояснив Руслан Божко.

Представниця UkraineInvest Ольга Сивак зазначила, що коли в Україну заходять іноземні великі компанії для українського малого і середнього бізнесу також з'являються можливості співпрацювати з ними, наприклад, надавати послуги, постачати сировину чи матеріали.

"Це вигідно для  обох сторін, тому що чим більший приплив іноземних компаній в Україну, тим більше можливості будуть для наших підприємців, і тому для нас цікаво знати які галузі є активними, які українські компанії можуть себе показати і надавати свої послуги іноземцям та виходити на великий світовий ринок" – заявила Ольга Сивак.

Як зазначили експерти на Львівщині, інвесторів приваблюють сервіси з обслуговування та call-центри, тому що в нас є добрі кадри зі знанням мов, сервісно та клієнт орієнтовані, приязні і відповідно конкурентоспроможні. Під час форуму своїм досвідом також поділилися польські спікери, які розповіли основні принципи розроблення стратегії по залученню капіталу на прикладі власних компаній.

В межах ініціативи ЄС EU4Business за підтримки ЄБРР в 15 регіонах України створені Центри інформаційної підтримки бізнесу. Центри Інформаційної Підтримки Бізнесу виступають ключовим контактом для МСБ на місцевому рівні щодо отримання інформації про програми й можливості, що існують на ринку, для розвитку бізнесу та зростання експортного потенціалу МСБ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.