Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Костел кармелітів

Середа, 18 вересня 2019, 14:37

Садовий платитиме оренду за напівзруйнований монастир кармелітів

Костел кармелітів

Місто не може ремонтувати споруду, поки вона перебуває у приватній власності Львівського автобусного заводу. 

Про це повідомляє кореспондент Варіантів

Міський голова Львова Андрій Садовий скерував листа арбітражному керуючому ТзОВ "Львівський автобусний завод" Андрію Надлонку, з проханням передати в оренду костел та приміщення монастирського комплексу, щоб зберегти їх від руйнування.

Нагадаємо, 20 серпня на території заводу сталась пожежа, яка зруйнувала частину даху монастиря і перекриття. Лише після цього випадку місто дізналось про реальний стан пам'ятки. Вхід до неї завжди був обмежений, бо вона перебуває у приватній власності ЛАЗу. 

"До сьогодні ми не підписали жодного охоронного договору попри неоднаразові звернення до юридичної особи заводу", – розповів заступник міського голови Львова, Андрій Москаленко. 

Зазначимо, що міністерство культури України визнало монастир пам'яткою архітектури місцевого значення на початку 2018 року. Хоча вперше Львівська міськрада зверталась з таким проханням ще в 2015-му. 

Як зазначають у мерії, через пошкоджений дах руйнування можуть продовжитись і об'єкт просто не вистоїть зиму. 

"Взяти монастир в оренду – єдиний спосіб зберегти його. Ще раз наголошу, що це приватна територія, і ми не отримаємо доступ до неї якось інакше. До того ж ми не знаємо, як зайнялась пожежа на території заводу раніше, і не впевнені, що це не повториться знову. Об'єкт треба взяти під охорону, щоб зберегти як сакральну пам'ятку", – зазначив Андрій Москаленко. 

Скільки місто платитиме за оренду, поки що не відомо. 

"Від сьогодні починається юридична процедура переговорів щодо визначення умов та вартості оренди. Вона складна і повинна бути розглянута декількома комітетами. Чи то буде пільгова оренда чи на комерційних засадах побачимо пізніше", – додає Москаленко. 

Вартість реконструкції також не називають, бо міська інституція поки що не може зайти на територію, щоб оцінити стан приміщення. 

Зазначимо, що до міськради вже звернувся архієпископ Мечислав Мокшицький з ініціативою Римо-католицької церкви терміново провести всі необхідні протиаварійні та реставраційні роботи.

Дізнатись, про те, як монастирський комплекс виглядав до пожежі можна у матеріалі Варіантів

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.