Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Фінанси

school.xvatit.com

Понеділок, 19 листопада 2012, 16:37

Регіонал пропонує зобов’язати фізосіб сплачувати 15% збору до ПФ від продажу валюти

Голова комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, член партії реігонів Віталій Хомутиннік пропонує зобов'язати фізичних осіб сплачувати 15% збору на обов'язкове державне пенсійне страхування від продажу іноземної валюти за готівкову гривню. 

Про це йдеться в законопроекті від 16 листопада 2012 року, внесеному Хомутинніком на розгляд парламенту. 

До переліку платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, згідно з проектом домуненту, пропонується додати фізичних осіб, які здійснюють операції з продажу іноземної валюти за готівкову гривню.

Збір розраховуватиметься за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день здійснення операції.

При цьому не будуть оподатковуватися операції з продажу фізособами готівкової валюти за готівкову гривню:

- під час отримання готівкою суми переказу з-поза меж України, якщо перекази не перевищують 150 тис. грн./місяць;
- під час зняття суми з депозиту (та/або процентів), якщо відповідна сума знаходилась на цьому рахунку не менше 30 днів;
- якщо валюта отримана від операцій з казначейськими зобов'язаннями, облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими в іноземній валюті, за умови її продажу під час отримання виплат.

Контроль за сплатою такого збору буде покладений на уповноважені банки, що мають генеральну ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій.

"Законопроект має на меті збільшити надходження до Пенсійного фонду України, зменшити доларизацію економіки та створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України", – зазначає автор документу.

У разі прийняття закон набере чинності через 60 днів з дня його опублікування.

Нагадаємо, НБУ запровадив обов'язковий продаж валюти експортерами. Про це йдеться у постанові Нацбанку про продаж виручки експортерів, яка набула чинності. Норма продажу частини валюти фізособами почне діяти через 10 днів. Нацбанк також скоротив термін виконання зовнішньоекономічних контрактів зі 180 до 90 днів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.