Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

job-sbu.org

Вівторок, 20 листопада 2012, 04:05

Польща переконує ЄС підписати з Україною угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі

На понеділковій зустрічі міністрів 27-ми країн Євросоюзу Польща пробувала переконати Євросоюз в необхідності підписання угоди про асоціацію з Україною та зону вільної торгівлі.

Представники Польщі вважають, що угоду слід бачити, як результат багаторічної співпраці з цілою Україною, а не з теперішнім урядом. Підписання угоди також підтримує Кіпр.

«Ми переконані, що підписання угоди про асоціацію є необхідним кроком в подальшому зближенні України з Польщею та Євросоюзом. Польща і Євросоюз повинні наважитися на підписання цієї угоди, незважаючи на різноманітні сумніви, які виникають в Європі. Ми повинні пам'ятати, що це (угода) сигнал для цілого українського суспільства - того, котре голосувало за Опозицію і того, котре віддало свої голоси теперішній владі», - розповів журналістам в Брюсселі заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Помяновскі.

Дискусії щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС після тривалих розмов, починаючи з 2007 року, призупинили в березні цього року. Дата підписання та ратифікація документу досі є невідомою. ЄС відкладає її через погіршення в Україні ситуації з дотриманням законів щодо прав людини, також мотивоване політично - на думку Брюсселю. Тут мається на увазі ув'язнення в минулому році колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Помяновскі сподівався, що думка Польщі щодо необхідності співпраці з Україною «навіть такою Україною, з якою маємо справу сьогодні», розділять й інші країни ЄС. «Ми мусимо переконувати багато європейських країн, які мають різні сумніви щодо України. Що стосується дати підписання угоди, то вважаю, що для цього не є необхідним саміт Україна-ЄС. Це може бути інша можливість: наприклад, зустріч президентів в Литві в другій половині 2013 року або саміт Східного Партнерства в Вільні», - додав Помяновскі.

На думку представників Кіпру, ЄС повинен підписати угоду з Києвом. «Ми вважаємо, що в демократичному процесі Україна прогресує і ми повинні його підтримувати», - розповіла міністр закордонних справ Республіки Кіпр Ерато Козаку Маркуліс. Міністр підкреслила, що така думка не є офіційною позицією Кіпру в ЄС, а швидше, суспільна позиція кіпрян.

Джерело: www.rp.pl

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.