Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

виставка Забарвлене сонячне світло

Львівський палац мистецтв

Середа, 27 листопада 2019, 14:52

У Львові відкрилася виставка Забарвлене сонячне світло угорського митця Мікши Рота

виставка Забарвлене сонячне світло

У Львівському палаці мистецтв відкрилася міжнародна  виставка Забарвлене сонячне світло визначного угорського митця Мікши Рота.

«Це експозиція про сучасні та давні світлини вітражів, ескізів до них, які створював керівник угорської майстерні вітражного та мозаїчного мистецтва у стилі модерн Мікша Рот. Виставка, яка налічує понад 70 робіт, підготовлена Інститутом Балаші за співпраці кількох установ та фотографів, і нам дуже приємно, що до Львова її привезли за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді», – розповів генеральний директор Львівського палацу мистецтв Юрій Візняк у коментарі Варіантам. 

«Виставка складається зі збільшених фотографій, ескізів, на старих та сучасних світлинах підказує багатогранну та різнокольорову роботу майстерні. Картини представляють головні етапи та роботи життя митця, спогади його сучасників. Запрошую усіх мешканців та гостей міста доторкнутися до прекрасного», – додав він.

Експозицію можна відвідати до 11 грудня.

Виставка організована: Міністерством зовнішньої торгівлі та закордонних справ Угорщини, Генеральним консульством Угорщини у місті Ужгороді. Відкриття виставки відбулося  за сприяння Почесного консульства Угорщини у м. Львові та Товариства культури львівських угорців. Відкривав виставку генеральний консул Угорщини у місті Ужгороді – Йожеф Бугойло. А роботи знаного художника-угорця знаходяться в колекції Міністерства зовнішньої торгівлі та закордонних справ Угорщини.

Довідка

Художня майстерня Мікши Рота заснована у 1885 році, майстер одним із перших в оригінальний спосіб застосував новий вид скла, винайдений L. C. Tiffany, започаткував виготовлення мозаїки. Його роботи прикрасили будівлі угорського парламенту, каплиці Святої правиці Королівського палацу, Музичної академії та багатьох інших, численні надгробні пам’ятники та мавзолеї на Національному кладовищі на вул. Фіумеї та на кладовищі на вул. Козма.

Мікша Рот працював разом із найвідомішими архітекторами та художниками свого часу, виконував і закордонні замовлення – скажімо, у його майстерні за проектом Мароті Гейзи (1910 р.) була виготовлена скляна вітражна стеля Мексиканського національного театру.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.