Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Мирон Кипріян

Вівторок, 3 грудня 2019, 15:57

Помер головний художник театру Заньковецької Мирон Кипріян

Мирон Кипріян

89-річний Мирон Кипріян був головним художником театру ім. М. Заньковецької.

Про це повідомили Людмила Пуляєва та Олена Федорченко на своїх сторінках у Facebook.

"Сумна звістка: помер народний художник України Мирон Кипріян" – йдеться у повідомленні.

 

89-річний Мирон Кипріян був головним художником театру ім. М. Заньковецької, народним художником України, лауреатом Національної премії України ім. Т. Шевченка, лауреат премії імені В. Клеха (США).

Народився 27 липня 1930 року у Винниках у місцевій лікарні січових стрільців, що була розташована в урочищі "на Куті". Пізніше Винники відіграють суттєву роль у житті відомого митця Мирона Кипріяна. Адже тут він із родиною переживе один із найтрагічніших періодів у сучасній історії людства – другу світову війну.

Навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1954 р.), в художній майстерні Вітольда Манастирського. Від 1957 р. – художник-постаановник театру ім. Марії Заньковецької, а з 1963 р. обіймає посаду головного художника театру.

Оформив вистави: "Гайдамаки" за Т. Шевченком (1964 р.), "Річард III" У. Шекспіра (1974 р.), "Украдене щастя" І. Франка (1976 р.), "Народний Малахій" М. Куліша (1990 р.), "Павло Полуботок"» К. Буревія (1990 р.); трилогія Б. Лепкого "Мазепа" (1992 р.), "Не убий" (1992 р.), "Батурин" (1993 р.); "Ісус, Син Бога живого" В. Босовича (1994 р.) та інші.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.