Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Кінотеатр "Україна" в Новому Роздолі

Середа, 4 грудня 2019, 09:40

У Новому Роздолі знесли кінотеатр з мозаїкою Патика

Кінотеатр "Україна" в Новому Роздолі

На його місці збудують сучасний ТРЦ з магазинами та кінотеаторм, однак на проекті відновлення мозаїки не передбачене.

Про це повідомили у спільноті "Soviet Mosaics in Ukraine" на Facebook.

У дописі вказано, що у м. Новий Розділ Львівської області знесли кінотеатр, збудований 1985 року. Разом з ним знищили мозаїку на тему кінотворів Довженка та інтер’єрний розпис "Наша дума, наша пісня, не вмре не загине..." авторства Володимира та Остапа Патиків, який був на фасаді будівлі.

Натомість, викладач Академії мистецтв, а також член львівського осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Богдан Зятик на своїй сторінці у Facebook повідомив, що за інформацією від Остапа Патика елементи мозаїки і розпису частково збережені. Також зазначено, що між Остапом Патиком і забудовником укладена угода про реконструкцію мозаїки на фасаді новозбудованого торгового центру, за кошти забудовника.

"Очевидно що знову ні будівля, ні панно, не мали статусу пам'ятки! Чому вона не була включена до реєстру? Також мозаїка точно не підлягала під дію закону про декумунізацію, оскільки не несла жодної тоталітарної символіки! Натомість навпаки носила український національно-патріотичний характер! Це видно як в назві що є цитатою зі слів Кобзаря, так і синьо-жовтими кольорами, так і національними строями та символами України!" – написав Богдан Зятик.

Мешканці звернулися до голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського з проханням проконтролювати ситуацію та вжити необхідних заходів для притягнення винних до відповідальності та недопущення знищення українського мистецтва в майбутньому. 

У спільноті "Новий Розділ такий як є..." мешканці опублікували фото руїн, які залишилися від кінотеатру "Україна".

Зазначимо, у 2017 році будівлю колишнього кінотеатру у Новому Роздолі, яка декілька років не працювала придбав Олексій Жук, який планує збудувати тут торгово-розважальний центр. За задумом інвестора тут має бути зведений своєрідний "міні – Ашан", з торговими та розважальними павільйонами. Також функціонуватиме невеликий кінотеатр.

Попередня оцінка капіталовкладення у будівництво сучасного торгово-розважального центру на території Нового Роздолу на базі колишнього кінотеатру "Україна" інвестором оцінена орієнтовно у 2,5 млн. дол. Кінотеатр "Україна" було продано О.Жуку за 3 млн. 750 тисяч гривень. Стартова ціна була на 150 тисяч гривень меншою.  

Нагадаємо, 18 липня інспекція держархбудконтролю виявила, що забудовник знищив історичну мозаїку Володимира Патика "Море і риби" на будівлі колишнього магазину "Океан".

Зазначимо, маркет "Океан" був збудований у 1982 році. Мозаїку з рибами було створено на основі ескізу відомого львівського художника Володимира Патика. У 2012 році Варіанти поспілкувалися з митцем.

Володимир Патик помер 2016 року на 90 році життя.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.