Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська облрада

novosti.ua

Середа, 21 листопада 2012, 16:21

Відтягувати зняття мораторію на продаж сільгоспземель не можна - експерт

2016 рік  має стати кінцевою датою по відтермінуванню зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, адже подальше відтягування такого рішення може перетворитися у серйозну проблему.

 

Таку думку з приводу ухвалення парламентом рішення про продовження терміну мораторію на продаж сільськогосподарських земель висловив депутат Львівської обласної ради, член комісії з питань розвитку села та АПК, аграрій Олег Баран.

«Селянин ніби і є  власником паю, але скористатися своє  власністю до кінця  він не може. І це лише одна проблема», - каже Олег Баран. За його словами, на сьогодні  в Україні 30% земель не мають свого власника. «Люди помирають, або ж змінюють місце проживання, тоді як їхні землі – пустують. Якщо з цим нічого не робити, то до  2025 року  кількість земель без господарів може зрости вдвічі», - наголосив Олег Баран.

Та попри таку ситуацію рішення Верховної Ради про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 2016 року – експерт називає правильним. «Однозначно, що ринок  землі Україні потрібний. Але для виведення землі у товар перш за все варто провести повну інвентаризацію аграрних  земель. І лише після цього можна говорити  про зняття мораторію», - додав Олег Баран.

За його словами, станом на сьогодні Україна дійсно не готова до запровадження продажу  сільськогосподарських земель. « По перше –  не проведена інвентаризація землі. А по-друге – не діють  необхідні для цього закони», -  підкреслив експерт.  За його словами,  три роки – це той термін, якого мало б вистачити для напрацювання необхіднихяк законодавчих, так і організаційних умов для належного запровадження ринку земель в Україні. « Я взагалі пропонував  би проводити цей процес поступово. Спочатку як експеримент, для прикладу, на базі однієї області. Але те, що  після 2016  року продовжувати мораторій  на продаж земель сільгосппризначення – не можна, це однозначно», - підсумував аграрій.

Нагадаємо, Верховна Рада України 20 листопада ухвалила закон про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2016 року.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.