Варіанти,  20 грудня 2019

Мирослав Шаповалов: Трамп залишиться на посаді президента США

Розмова з політологом зі Школи Політики, Безпеки і Міжнародних відносин Університету Центральної Флориди (США) Мирославом Шаповаловим.

Палата Представників оголосила імпічмент президентові Трампу і тепер за це рішення має проголосувати ще Сенат. Чи є у Трампа шанси залишитись на посту президента США?

Я впевнений майже на 100 відсотків, що Дональд Трамп залишиться на посаді президента США (і навіть більше, швидше за все, його оберуть ще й на другий термін). Голосування в Палаті Представників відбулось чітко згідно партійним лініям. Під час голосування в Сенаті нічого не зміниться. Для затвердження імпічменту є необхідною супербільшість – дві третини, або 67 голосів – членів Сенату. Демократи мають тільки 45 місць. Присутність Верховного Судді США Джона Робертса в якості судді у справі імпічменту Трампу може внести певну частку непередбачуваності в хід дебатів. Верховний Суд США відомий своїми політичними позиціями щодо певних питань, а також партійною лояльністю, але результат голосування буде на користь Дональда Трампа.

Що чекає США, світ та Україну, якщо Трампа піде з посади достроково?

Тоді лідерам НАТО більше не буде про кого пліткувати. А якщо серйозно, то за таким сценарієм крісло Трампа займе Майкл Пенс. Нині консервативний і стриманий віце-президент у якого більше спільного з республіканським естеблішментом, аніж з агресивними бізнесменами на кшталт Трампа. Пенс недостатньо харизматичний і самостійний, проте, водночас, він достатньо сильно залучений в політичний процес та добре знає як працює партійна політика в Штатах, щоб приймати необдумані зовнішньополітичні рішення. Тому ми, мабуть, побачили б продовження зовнішньополітичного вектора чинної адміністрації, тобто без ескалації нинішніх конфліктів (торгівельна війна з Китаєм, політичні баталії з ЄС і НАТО тощо). Більш детально говорити про його політичні позиції ще рано: його висловлювання завжди лишались в тіні дій та заяв Дональда Трампа (за винятком закликів Пенса не пускати мігрантів і повернути конверсійну терапію для представників ЛГБТК+ спільноти).

Які настрої у самій країні через ситуацію з імпічментом?

Об'єктивно? Десь 50/50, тобто половина підтримує процедуру імпічменту, а інша половина – ні. Це говорить соціологія. З особистих позицій не можу надати об'єктивну оцінку ситуації, оскільки спілкуюсь з людьми з академічного середовища. І хоча не всі з них підтримують демократів, однак моє найближче оточення одноголосно виступає за підтримку процедури імпічменту.

Якщо Трамп лишиться на посаді, то президентські вибори таки відбуватимуться вже зовсім незабаром. У кого більше шансів? Демократів чи республіканців?

У Дональда Трампа. Провал імпічменту дуже легко використати на користь республіканців. Трамп яскравий та харизматичний (для певних прошарків населення) політик. І що важливо, республіканців на майбутніх виборах вже представляє одна людина. Водночас демократи ще не могуть визначитися поміж 11 кандидатів, хоча, згідно опитуванням, номінантом стане або Джозеф Байден або Берні Снадерс (обидва – достатньо суперечливі кандидати). Таким чином, американські виборці обиратимуть поміж колишнім віце-президентом (якого публіка не уявляє окремо від Барака Обами),  який програв минулі праймеріз 78-річним соціалістам та президентом-мільйонером,  який переміг імпічмент і тому нині у всіх на вустах.

Яке ставлення до України здебільшого серед американського естеблішменту?

Залежить від того, що ми розуміємо під естеблішментом. Чи входить Трамп до його складу? Якщо так, то тоді для відповіді на це питання можна заглянути в його твіттер. Якщо ж традиційну політичну еліту, особливо консервативну більшість, то хочеться сказати, що ставлення до країни є стратегічним. Гадаю, що я не помилюсь, якщо скажу, що в коридорах Капітолія про Україну згадують найчастіше в контексті розподілення та затвердження війської допомоги, відправки військових інструкторів і протидії стратегічним пріорітетам Росії.

Що стосується більш широкого розуміння, то для більшості країн властива певна зовнішньополітична амнезія. Занурені у внутрішні проблеми вони рідко надовго фокусуються на зовнішніх подіях. У цьому сенсі, Україна стала винятком для американської політики. Протягом майже двох місяців, поки тривали слухання щодо імпічменту президента, американські громадяни отримали дуже багато інформації щодо політичного побуту України, роботи американських дипломатів з українськими політиками, Бурісми (компанія з якою пов'язують Хантера Байдена, сина Джозефа Байдена – ред.) та її зв'язків з американськими політиками. Переконаний, що про Україну в США не забудуть до того моменту, поки не відбудуться вибори 2020 року. Хоча, знаючи звичку президента Трампа повертатися до передвиборчих тем і обіцянок після виборів, мені здається, що Україна ще не раз з'явиться в президентському твіттері.

фото: Фб Мирослава Шаповалова

автор: Олексій Каленіченко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.