Зміст статті

9 січня 2020

Достукатись до небес

Хоспісна опіка у Львові та області.

Хоспіс-опіка над невиліковно хворими пацієнтами є актуальним питанням на теренах Львівщини.

 На Львівщині та у Львові, зокрема, паліативна допомога надається на доволі високому рівні, адже перший хоспіс на теренах України відкрили саме у місті Лева.

Страждання, які переживають багато хворих на останніх стадіях раку і які сухою мовою симптомів називають "нестерпний біль". Лікарі навіть не намагаються знайти аналогії і кажуть, що здорова людина нездатна уявити онкологічний біль, особливо, якщо йдеться про пухлини в кістках. Ще страшнішими за біль бувають відчуття задухи, сильної нудоти, непереборного хвилювання чи смертельної втоми.

Тривала цілодобова опіка невиліковно хворої людини за місцем проживання є часто непосильним тягарем для рідних, адже, окрім фізичного навантаження, додається духовно-психологічне напруження, а ще й часто виникає проблема відсутності знань та базових навичок догляду лежачих хворих.

У нас виписують з лікарні, коли вже ніяк не можуть допомогти та відправляють помирати додому. І все. Людина ніби перестає існувати. Невже хворий мусить лежати на дев'ятому поверсі без ліфта та без шансів спуститися звідти й подихати свіжим повітрям? Надання паліативної допомоги ґрунтується на принципах доступності, високої якості, етичного і гуманного ставлення до пацієнта та членів його родини. Це передбачає щоденний моніторинг стану хворого і застосування необхідних діагностичних та лікувальних методів під час зміни його стану.

Паліативна допомога – це підхід, який дозволяє покращити якість життя пацієнтів з невиліковними захворюваннями та членів їхніх родин шляхом запобігання та полегшення страждань невиліковно хворої людини (ВООЗ, 2002). Головною метою паліативної допомоги є підтримка якості життя у його фінальній стадії, максимальне полегшення фізичних й моральних страждань пацієнта та його близьких, а також збереження людської гідності пацієнта наприкінці земного життя.

Паліативний пацієнт – пацієнт з обмеженим прогнозом життя, який страждає на невиліковні захворювання, що не можуть вилікувати сучасними методами та засобами, і які супроводжуються вираженим больовим синдромом, тяжкими розладами життєдіяльності, потребують медичної допомоги, догляду, психологічного супроводу та духовної підтримки. Людей зі смертельним діагнозом, які потребують не лікування, а підтримки й полегшення симптомів, у Львові 10-12 тисяч. Їх не можна вилікувати, але вони мають жити, а не вмирати.

Львівський пансіонат "100 ліття" на вулиці Замарстинівська, 112. Відразу уявляєш обдерті стіни, неприємний запах приреченості чи втомлений погляд санітарок. Однак ні, немає там нічого такого, що би викликало відразу чи щось подібне. А адміністратор Василь залюбки консультує мене та робить невеличку екскурсію пансіонатом.

У пансіонаті повний комплекс опіки, а саме:

1. Розміщення в просторі кімнаті для проживання.

2. Цілодобовий нагляд. Це можна зробити за допомогою додатку в телефоні.

3. Збалансоване 4-х разове харчування з індивідуальним підходом.

4. Організація дозвілля, прогулянки.

5. Моніторинг стану здоров'я пацієнта.

6. Проведення медичних маніпуляцій. Фізична реабілітація. Діагностика.

7. Духовна та психологічна підтримка.

Вартість проживання – 12000 грн\міс. На відміну від інших пансіонатів тут незалежно від стану здоров'я, віку людини та розміщення (в 2-х, 3-х, 4-х місних комфортабельних кімнатах) ціна є незмінною. Також незабаром відкриється новий пансіонат "100 ліття" у селі Раковець. Там вартість проживання ставитиме 8000 гривень. Детальнішу інформацію можна отримати за телефоном: +38(097)-681-25-26 чи +38(068)-35-93-501 (Василь).


Інші хоспіси Львова та його околиць

Дерево Життя

Будинок пристарілих "Дерево Життя" (м. Львів вулиця Зелена, 208). У вартість проживання входить комплекс послуг:

1. Комфортна, спеціально обладнана для літніх людей кімната.

2. Збалансоване 5-ти разове харчування, чиста питна вода в кулерах.

3. Спостереження кваліфікованого персоналу – доглядальниць, медсестер, лікарів, психологів.

4. Щоденний моніторинг здоров'я та контроль за прийомом ліків.

5. Гігієнічний догляд.

6. Анімаційні заняття, спрямовані на відновлення здоров'я.

7. Різноманітний дозвілля (зокрема, телебачення, інтернет, спілкування Скайпом), святкові заходи (концерти, розважальні програми).

8. Прогулянки на свіжому повітрі під наглядом персоналу.

9. Забезпечення системи безпеки (відеоспостереження, контроль персоналу, протипожежна безпека тощо).

10. Регулярна прибирання кімнат, зміна постільної білизни.

Чим визначаються ціни проживання:

1. Стан здоров'я. Клієнти з важкими захворюваннями (синдроми Паркінсона, Альцгеймера, інсульт, параліч тощо) потребують додаткового догляду, проведенні профілактичних та лікувальних заходів, лікарських препаратів, тому їх перебування буде оцінюватися вище.

2. Ступінь самостійності (наш персонал надає допомогу клієнтам з різним ступенем самостійності).

3. Вік літньої людини.

4. Розміщення (в 1, 2-х, 3-х, 4-х місних комфортабельних кімнатах).

5. Тривалість перебування.

Тому вартість перебування в хоспісі повністю індивідуальна.

Затишний Дім

1. Пансіонат "Затишний Дім" (с. Чишки, вул. Черешнева). У вартості проживання:

1. Розміщення в просторій та комфортній кімнаті.

2. Щоденна гігієна.

3. Цілодобовий медичний нагляд.

4. SPA Процедури.

5. 5-ти разове харчування з індивідуальним підходом.

6. Щотижневі богослужіння під керівництвом священика.

7. Організацію дозвілля (настільні ігри, змогла порибалити, басейн).

8. Спеціальний догляд за лежачими людьми.

9. Супровід під час щоденної прогулянки.

10.  Контроль стану здоров'я, допомога в прийомі ліків.

11.  Можливість звернення за екстреною медичною допомогою.

12.  Змога онлайн спостерігання за Вашим рідним.

Також затишна територія пансіонату дозволить жителям відпочити від міського руху та насолоджуватися природою. На території є можливість порибалити, та відпочити на свіжому повітрі з красивим видом на територію пансіонату.

Контакти: +38 (068) 011-66-58, +38 (097) 125-08-62,+38 (098) 971-83-05.

Батьківський затишок

Приватний будинок престарілих Батьківський затишок (м. Львів, вулиця Зелена, 408). Пансіонат працює за системою «Все включено»:

1.      Корисне харчування 5 разів на день з можливістю замовлення індивідуального меню згідно з вподобаннями чи дієтою.

2.      Затишні кімнати на 1-4 людини з функціональними меблями.

3.      Активне дозвілля – можливість займатись своїми хобі, настільні ігри, регулярні прогулянки на свіжому повітрі, у тому числі усопроводі, перегляди фільмів, пізнавальних програм.

4.      Цілодобовий медичний контроль.

5.      Реабілітація після інфаркту, інфаркту та інших захворювань.

6.      Доглянута територія та затишна будівля з сучасним ремонтом.

7.      Кваліфікований, ввічливий персонал.

Проживання можливе на постійній основі, тільки вдень, тимчасово. Ціни залежать від терміну та кількості людей у кімнаті. Додаткова інформація за телефонами: +38 (067) 900-04-74, +38 (073) 900-04-74.

 

РенаМед

2. Будинок для літніх людей РенаМед (м. Львів, вул. Смолиста, 10). Вартість проживання в будинку для літніх людей обговорюється індивідуально, і залежить від кількості постояльців в номері, поверху розміщення та стану здоров'я людини. Також можна відвідати будинок пристарілих, ознайомитися з цінами і умовами догляду чи отримати більш детальну інформацію. Контакти: +38 (067) 450-44-54

Родинне тепло

Приватний пансіонат "Родинне тепло" (м. Винники  вул. Калнишевського, 1). В ціні проживання: Спеціальний догляд за лежачими. Лікарський контроль. Щоденна гігієна. Прогулянки на свіжому повітрі. Контроль прийому медикаментів. Психологічна підтримка. Ціна на розміщення варіюється, і залежить від стану пацієнта та кімнати. За лежачими пацієнтами догляд потребує дещо більшої кількості часу та зусиль. Також має значення термін розміщення. Контакти: +38(050) 732 52 47, +38(096) 604 63 56

Гармонія

4. Пансіонат "Гармонія" (м. Львів, вулиця 3-тя Білогорська, 28)Проживання та догляд. Огляд лікарем та виклик спеціаліста. Індивідуальний догляд за лежачими. Гігієна. Надання психологічної підтримки.  Забезпечення мікроклімату. П'ятиразовий прийом їжі. Дозвільні заходи та анімація. Контакти: +38 (099) 209 64 70, +38 (068) 453 51 21.

Дім Надія

5. Приватний пансіонат "Дім Надія" (с. Брюховичі, вул. Незалежності України, 29). Умови розміщення "Стандарт":

1. Двомісне розміщення.

2. 5-ти разове харчування.

3. Цілодобове спостереження нянею, контроль прийому медпрепаратів.

4. Вимірювання тиску (вранці та ввечері), вимір температури і пульсу.

5. Огляд лікарем терапевтом (раз на тиждень).

6. Огляд медсестрою.

7. Спілкування з психологом або психотерапевтом.

Контакти:  +38(097) 107-91-71

Відділення паліативної допомоги К4МКЛ

Відділення паліативної допомоги К4МКЛ (м. Львів, вул. Снопківська, 22). Перший медичний заклад в Україні та єдиний державний на Львівщині для невиліковно хворих, який розрахований на стаціонар 30 ліжок. Міські поліклініки передають хоспісу інформацію про паліативних хворих і лікарі виїжджають за вказаною адресою, переконуються, чи потребує людина госпіталізації. Індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Завдання центру, зняти людині нестерпний біль та забезпечити для неї комфортні умови боротьби з хворобою.

Загалом у Львові є всього 55 стаціонарних ліжок для невиліковно хворих – 30 у хоспісі на Котляревського та ще 25 у паліативному відділенні на базі 4-ї міської лікарні. Відділення надає паліативну допомогу пацієнтам з невиліковними захворюваннями та обмеженим прогнозом життя мешканцям Сихівського, Личаківського та Шевченківського районів міста Львова.

Контакти :+38 (032) 237-58-62, +38 (032) 237-35-96.

Благодійний фонд Шпиталь імені Митрополита Андрея

Благодійний фонд Шпиталь імені Митрополита Андрея Шептицького. Відділення паліативного лікування (м. Львів вул. Антоновича, 73). У паліативному відділенні працівники надають професійну медичну допомогу, а також є священик, соціальний працівник і психолог, які турбуються про подолання духовно-психологічних викликів, які виникають не тільки у пацієнтів відділення, а, навіть, у їх рідних. Заклад розрахований на 30 ліжок на платній основі. Вартість проживання становить – 480 гривень за добу. Контакти: +38 (032) 235-22-66.


авторка: Олена Боднар


фото: 100-littia.com.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.