Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Ірина Подоляк

Середа, 19 лютого 2020, 11:54

Садовітка Подоляк готується до закриття українських бібліотек

Ірина Подоляк

Ірина Подоляк заявила про реорганізацію бібліотек та поклала відповідальність за наповнення фондів публічних бібліотек на місцеву владу.

Про це вчора, 18 лютого, під час брифінгу щодо стратегії розвитку бібліотек і повернення культури читання повідомила заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк.

Міністерство культури, молоді та спорту збирається популяризувати читання у школах та дитсадках.

"Взагалі вся мережа бібліотек в Україні складає близько 33 тисяч бібліотек. Це всі бібліотеки: шкільні, наукові, відомчі, публічні. Публічних бібліотек серед цих 33 тисяч бібліотек є близько 15 тисяч. Зараз ми маємо доволі багато ініціатив у зв'язку з децентралізацією, пов'язаних з реорганізацією бібліотечних систем. Зараз ми розпочали працювати над змінами до закону про бібліотеку і бібліотечну справу. Ми мусимо розуміти, що відповідальність за наповнення фондів, за те, в якому стані є публічна бібліотека, передусім, лежить на органах місцевого самоврятування" – наголосила Ірина Подоляк.

Натомість, як написав на свїй сторінці у Фейсбуці видавець "Видавничої групи KM-Букс" Ярослав Маринович, через те, що держава зупинила поповнення фондів бібліотек і преклала цей обов'язок на місцеву владу, більшість бібліотек закриють.

"Я зрозумів, що нею прийнято остаточне рішення про скорочення бібліотек. Це відбудеться під виглядом передачі всього місцевим органам влади і нехай вони вирішують потрібно їм це чи ні... А зараз на фоні падіння економіки і ВВП, скорочення доходів місцевих громад, це буде тягар для місцевих бюджетів і це перше, що підпаде під скорочення. При цьому, поповнення фондів вони зупинили, це означає, що бібліотеки не отримають з цього року нові книжки, тільки дитячі, і то в меншому розмірі, ніж у попередні роки. А якщо немає заміни фондів, то бібліотека і сама помре" – прокоментував Ярослав Маринович.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.