Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

храм Стрітення Господнього

Понеділок, 2 березня 2020, 12:20

Храм Стрітення Господнього на Винниченка відреставрують за десять мільйонів гривень

храм Стрітення Господнього

Львівська ОДА замовила за 9,9 млн грн реставрацію храму УГКЦ Стрітення Господнього на вул. Винниченка, 30а.

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації оголосив тендер у системі ProZorro на протиаварійні ремонтно-реставраційні роботи храму УГКЦ Стрітення Господнього на вул. Винниченка, 30а, які переможець тендеру має здійснити до 31 грудня 2023 року.

Аукціон стартує 10 березня, а очікувана вартість послуг становить 9 994 451 грн.

Як вказано у закупівлі, під час реставрації у храмі відновлять фасад та пофарбують, здійснять реставрацію металевих віконних рам тощо.

Зазначимо, храм Стрітення Господнього (колишній костел Матері Божої Громничої і монастир кармеліток босих) знаходиться на вул. Винниченка, 30а і є пам'яткою архітектури національного значення.

Проект мурованого кам'яного костелу розробив італійський архітектор Джованні Баттиста Джизлені у 1642 році. Зразком послужив фасад храму Санта Сусанна в Римі, архітектора Карло Мадерно. Будівництво розпочато 1644 року й з перервами тривало до 1692 року. 

В часи незалежності храм передали в користування Українській греко-католицькій церкві. 2009 року каплицю при храмі, передано в користування Римо-католицькій церкві. В храмі почергово проводили богослужіння за східним (греко-католики) та західним (римо-католики) обрядом.

Через конфлікт, який виник між парафіями двох конфесій, віряни 3 березня 2019 року провели збори, на яких вирішили перейти до Православної церкви України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.