Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

семінар

Вівторок, 25 лютого 2020, 13:50

За рік на Львівщині попит на лізингове фінансування збільшився на 30%

семінар

Власникам малого та середнього бізнесу на Львівщині, а також агровиробникам розповіли про актуальні лізингові пропозиції для бізнесу.  

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

21 лютого у Львові відбулася прес-конференція на тему "Як малому та середньому бізнесу Львівщини отримати лізингове фінансування". За словами директорка Асоціації "Українське об’єднання лізингодавців" Марини Масіч ринок у лізингу в 2019 році, порівняно з 2018, зріс в Україні на 29%.

"Це означає, що у цього ринку є великий потенціал, що є потреба в оновленні основних засобів, потреба у підвищенні конкурентоздатності малого та середнього бізнесу. Оновлення цих основних засобів, як правило, відбувається не з обігових коштів, а з залучених. Із залучених коштів саме лізинг підточений для потреб малого та середнього бізнесу, тоді як кредит – більше для інфраструктурних цілей" – розповіла Марина Масіч.

Вона додала, що створення сприятливого середовища для бізнесу дуже залежить від законодавців, оскільки є певні проблеми, які заважають розвитку цього ринку. За її словами уже врегульовані проблеми із оподаткуванням лізингу, але є глобальна проблема застарілості законодавства. Асоціація "Українське об’єднання лізингодавців" була одним із розробників законопроекту №1111, який створює нові умови для розвитку лізингу і уже пройшов перше читання, тож має перспективу стати законом.

Як зазначив голова Асоціації фермерів Львівщини Ярослав Кардаш фермерські господарства Львівщини мають багато фінансових проблем із придбанням техніки та обладнання. Переважно це невеликі господарства, яким важко працювати напряму з банками, тому що банки вимагають 1,5-2-кратну заставу.

"Особливо на початкових етапах таким господарствам дуже важко зрушити з місця і, як правило, вони ледь виживають. І цей механізм фінансового лізингу та придбання техніки у лізинг є вкрай важивим, хоча це досить не простий механізм. Фінансовий лізинг, насправді, є дуже цікавим і привабливим, просто для практичної більшості фермерів є невідомим" – пояснив Ярослав Кардаш.

Він додав, що на ринку цих послуг в Україні лізинг був занедбаний і маловідомий. Лізингові компанії не бралися за сільськогосподарську техніку, тому що тут є великий ризик ведення такого аграрного бізнесу. 

"Не дивлячиссь на всі міжнародні проекти, воно в нас не набуло широкої практики та подальшого розвитку, тому що відсутня державна підтримка цього напрямку. Великі підприємства швидше дають собі раду, тому що з ними радо працюють і страхові компанії і банки, а от цей сектор малого бізнесу є незахищений і має великі ризики" – додав Ярослав Кардаш.

За його словами аграрний сектор є набільш затребуваний, тому що отримати кредит на початковому етапі практично неможливо, а придбання у лізинг техніки, яка може стати заставою, дає шанси розвитку бізнесу.

"Фермери з великою осторогою підходять до таких механізмів і не спішуть брати, бо звикли, що страхові компанії, як правило "кидають", а потім відбити цей страховий платіж в разі страхового випадку, фактично неможливо і доводиться воювати через суди, щоб повернути ці кошти. З банками також є своя специфіка, і не кожен хоче починати працювати з таким малим фермером, бо йому не дуже цікаво і там маленькі обороти" – розповів Ярослав Кардаш.

Заступник директора Львівської обласної дирекції Укргазбанку Дмитро Жеребило розповів, що попит на лізинг зростає і серед комунальних та муніципальних підприємств. Зокрема у Львові у лізинг придбали 150 автобусів громадського транспорту, комунальну техніку та закупили смарт-дошки для навчальних закладів міста.

"Якщо у 2019 році ми працювали лише зі Львовом, то у 2020 році в нас вже є низка напрацювань та активність і зацікавленість районних центрів Львівщини. Місцеві муніципалітети зацікавлені у купівлі транспортних засобів, спеціалізованої техніки, медичного обладнання. Для комунальних підприємств лізинг є накращим продуктом, тому що більшість з них мають не дуже добрий фінансовий стани, зазвичай вони є збитковими і їм дуже важко отримати звичайний кредит" – зазначив Дмитро Жеребило.

Учасникам заходу представили інформацію про динаміку ринку лізингу обладнання в 2019 році і охарактеризували інформацію про провідні компанії. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.