Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Наталія Тимчій

радіо Львівська хвиля

Середа, 26 лютого 2020, 08:08

Маємо час, щоб опрацювати пропозиції до стратегії розвитку Львівської агломерації – Наталія Тимчій

Наталія Тимчій

Вчора у Львові відбувся круглий стіл "Львівська агломерація: перспективи, загрози та виклики".

Про це повідомила громадська активістка Наталія Тимчій за результатами обговорення на тему "Львівська агломерація: перспективи, загрози та виклики".

"Маємо декілька місяців, щоб опрацювати пропозиції до стратегії розвитку Львівської агломерації, отож запрошую до роботи представників громад, влади і експертів" – зазначила вона.

До дискусії запросили представники громад Львова та сусідніх з обласним центром міських і сільських рад, а також представників громадських організацій, експертів з проблем децентралізації та адміністративно-територіального устрою.

Присутні під час виступів заявили про непрозорість та маніпулятивність процесу утворення Львівської ОТГ. Вони також наголосили на відсутності науково обґрунтованих стратегій і просторових планів розвитку Львова у випадку, якщо місто поглине сусідні громади. Водночас експерти і представники місцевої влади наголосили на тому, що поглинання нових територій в запропонованому форматі не вирішує ні проблем розвитку Львова, ні проблем територій, які місто поглине.

Світовий досвід, натомість, свідчить, що альтернативою поглинання є партнерська співпраця міста з сусідніми громадами. Однак в Україні для такого сценарію розвитку подій відсутня необхідна законодавча база. Передусім, не має законодавчо закріпленого поняття агломерації як просторової та адміністративної одиниці. Також обласні міста мають значно більше повноважень та можливостей, ніж сільські ради, і тому говорити про рівноцінне партнерство між ними особливо важко.

"Наша дискусія виокремила питання над якими потрібно працювати, і проблеми, які необхідно донести до влади та громадян. Агломерація – не вигадка і не примха, це світовий досвід, який потрібно адаптувати та запровадити в Україні. Сподіваюсь, що через два-три тижня ми зможемо обговорити напрацьовані пропозиції та передати їх владі" – наголосила Наталія Тимчій.

Вчора, 25 лютого, у Львові відбувся круглий стіл "Львівська агломерація: перспективи, загрози та виклики". Організаторами обговорення: ГО "Центр політичних студій та аналітики", ГО "Український центр стратегій та розвитку", ГО "Громадський рух "Європейське місто", ГО "Громадська довіра".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.