Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Екологія

patriot-nrg.ua

Середа, 28 листопада 2012, 14:16

Влада змінює закони, щоб дозволити видобувати сланцевий газ на Львівщині – Сех

Українська влада через зміну законів усуває представників місцевого самоврядування від вирішення проблеми з видобутком сланцевого газу на Олеському родовищі на Львівщині.

Про це сьогодні, 28 листопада, на прес-конференції повідомила новообраний народний депутат України, екс-голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради Ірина Сех.

Вона розповіла, що під час виборчої кампанії, коли увага депутатів і громадськості була прикута до виборів, Верховна Рада внесла низку змін, якими урізали місцевим радам можливості впливати на екологічну ситуацію в регіоні, зокрема, щодо видобутку сланцевого газу.

У березні цього року, за словами Сех, Мінекології повідомило Львівську облраду, що не зможе ввести до складу міжвідомчої комісії, що займатиметься питаннями видобутку сланцевого газу в Україні, представника Львівської обласної ради, оскільки цей перелік вже затверджений перелік міністрів.

«Хоча закон чітко говорить, що в складі такої комісії повинен бути представник місцевої громади», – зазначила Сех.

Після цього, розповіла нардеп, Верховна Рада внесла зміни до Кодексу Законів про надра, що повністю усунуло місцеві громади від процесу погодження, а вже в травні відбувся конкурс на розробку Олеської площі, в якому перемогли компанії Сhevron i Shell.

Вона додала, що, згідно з чинним законодавством, проект угоди про розподіл продукції, мав бути розробленим упродовж трьох місяців і його мали надати місцевим громадам, однак зроблено цього не було.

«Натомість влада займається окозамилюванням. 22 листопада цього року міністр екології Ставицький підписує так званий Меморандум про взаєморозуміння та спільні дії задля забезпечення дотримання спільних вимог природоохоронного законодавства, захисту навколишнього природного середовища, забезпечення доступу громадськості до інформації, а також гарантування можливості участі громадськості під час проведення робіт з видобутку нетрадиційних вуглеводнів», – розповіла Сех, додавши, що пункти цього меморандуму так і не виконуються.

Нагадаємо, у вересні цього року уряд України продовжив до 160 днів термін укладення угод про розподіл продукції з компаніями Chevron на видобуток вуглеводнів, які видобуваються на Олеській площі.

У травні цього року компанії Сhevron i Shell виграли конкурс на розробку Олеського родовища сланцевого газу.

Львіська облрада виступила проти цієї ініціативи, посилаючись на висновки науковців, що заявляють про екологічну небезпеку таких розробок.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.