Зміст статті

14 квітня 2020

Ярема Качмар: Ми продовжуємо виконувати свою роботу

Розмова з в.о. генерального директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Яремою Качмарем.

Варіанти розмовляють з в.о. генерального директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Яремою Качмарем.

В якому режимі зараз працюють Ваші медики?

Наш Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працює у штатному режимі. Ми продовжуємо надавати екстрену медичну допомогу у всіх невідкладних станах. Це всі гострі стани чи загострення хвороби, які небезпечні для життя в даний момент, починаючи з автокатастроф, інсульті, інфарктів тощо. Ми продовжуємо виконувати цю роботу.

Чи достатньо бригад для виїзду до хворих з підозрою на коронавірус?

Ми визначили 14 бригад, які надають екстрену медичну допомогу та транспортують пацієнтів з підозрою на коронавірус (або вже з підтвердженим діагнозом). Кількість медиків, яка виїжджає на виклик до хворого з підозрою на коронавірус, завжди різна. Все залежить від локації, може бути 3-4 члени бригади разом з водієм.

Скільки за день надходить подібних викликів?

Зараз загальна кількість виїздів зменшилася, а загальна кількість звернень до нас за телефоном 103 – збільшилася. Ми надаємо консультативну допомогу в телефонному режимі. Щодо кількості виїздів, то це близько 500 на добу, кожного дня бувають різні цифри.

За яким принципом визначають тих пацієнтів, які потребують приїзду лікарів, і тих, кому потрібна лише телефонна консультація?

Для цього у нас є оперативно-диспечерський відділ. Від диспетчера з прийому викликів і до диспетчера напрямку, старшого чергового лікаря, лікаря-консультанта. Вони мають певні алгоритми згідно яких й проводять опитування та визначають потребу у виїзді чи потребу телефонної консультації. Це стосується не лише коронавірусу, це звична практика усіх звернень до нас.

Які симптоми повинні бути у людини, щоб медики виїхали на виклик?

Медики їдуть на всі середні або важкі стани, які потребують госпіталізації. Це вирішує диспетчер, який має відповідний освітній рівень та певні регламентуючі документи, якими він керується і визначає. Якщо раніше ми виїжджали до всіх пацієнтів у яких була підозра на коронавірусну інфекцію, тобто до людей, які приїхали з-за кордону чи контактували з такими людьми, то зараз такої потреби вже немає, оскільки подібними питаннями займається сімейний лікар. Але коли диспетчер чи лікар визначають, що є показники дихальної недостатності чи температури, то в цих випадках скеровують визначену бригада, і ми вже розуміємо, що там вже стан, який потребуватиме саме надання екстреної  допомоги та подальшого транспортування до лікарні.

Скільки було таких випадків, що доводилося госпіталізувати людей з підозрою на коронавірус?

Ми щодня маємо такі виклики. У цих випадках ми або надаємо допомогу і консультуємо на місці, або завозимо до визначених закладів охорони здоров'я. Точної кількості виїздів не можу сказати, оскільки кожного дня цифри змінюються.

Чи є у медиків, які виїжджають до хворих, експрес-тести, які можна зробити на місці?

Ні. Ми лише транспортуємо пацієнтів у визначені лікарні, а вже там у медиків є свій алгоритм дій.

Офіційна статистика збігається з реальними цифрами чи просто не все повідомляють, щоб не сіяти паніку?

Наші дані ще нічого не означають. Є маса самозвернень, ці цифри зовсім з нами не корелюються, тому нам не дуже коректно коментувати якісь офіційні цифри. В нас є своя статистика та кількість виїздів, і тому ми не можемо коментувати самостійні звернення людей у лікарні чи діяльність інших закладів охорони здоров'я. Для цього створили єдине джерело отримання інформації, також є обласний штаб і центр здоров'я, які надають офіційні коментарі.

Чи забезпечені медики засобами індивідуального захисту?

14 наших бригад повністю всім забезпеченні на певний період часу. Ми не можемо прогнозувати кількість подібних звернень, і тому намагаємося створити та підримувати постійний запас засобів захисту.

Ці засоби захисту Ваш заклад придбав за власні кошти?

У нас чимало джерел. У березні, наприклад, Львівська обласна рада виділила кошти на закупівлю засобів захисту. Окрім цього до нас централізовано надходить й гуманітарні допомога з Китаю за рахунок ініціативи президента. Також обласна влада час від час скеровує певні засоби захисту, які вона отримує з певних джерел, а ще ж є благодійники.

На скільки часу вистачить цих засобів?

Насправді засоби захисту дуже швидко використовуються. Хоча ми й збільшуємо наші запаси, але завжди потребуємо захисних комбінезонів, респіраторів, масок, дезінфікуючих засобів, і тому якщо благодійники мають змогу все це нам надати, то ми будемо їм дуже вдячні.

Чи отримують медики, які контактують з хворими на коронавірус, доплати чи надбавки до зарплат?

Львівська міська рада виділила медикам 10 тисяч гривень премії, але нашого центру не було у переліку, і тому ми з цих коштів нічого не отримали. У березні Львівська обласна рада скерувала нам кошти за які ми преміювали всіх працівників. Не лише бригади, але й всіх, хто борються з коронавірусом, зокрема, й диспетчерський відділ, який має дуже велике навантаження. Також ще будуть й інші доплати.

Чи є у Вашому брак кадрів, можливо, медики звільняються чи беруть відпустки через страх заразитися?

Ні. Великих змін через епідемію у нас нема. В нас великий заклад, постійно хтось звільняється, хтось приходить, хтось йде у відпустку, а хтось повертається з відпустки.

Що Ви можете порадити людям у цій ситуації?

Якщо наразі стан не є загрозливим для життя, то мешканці повинні звертатися до свого сімейного лікаря, який їх проконсультує та надасть відповідні поради щодо лікування і поводження під час карантину. Якщо людина чи родичі  бачать, що стан загрожує здоров'ю, тоді потрібно вже телефонувати до нас.


фото: Фб Яреми Качмара

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.