Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

бізнес

Четвер, 16 квітня 2020, 12:15

В Україні планують встановити нульові кредити для бізнесу

бізнес

Денис Шмигаль анонсував кредити для бізнесу під 0%, з погашенням через рік.

Про це повідомляє Економічна правда.

Вчора, 15 квітня, на своєму засіданні Кабінет міністрів прийняв рішення щодо надання "кредитних канікул" для малого та мікробізнесу, що передбачають надання кредитів під 0%, з терміном погашення тіла кредита через рік, основна умова для підприємців – збереження не менше 80% робочих місць.

"Мінекономіки та Мінфін запропонували ряд програм по кредитній підтримці малого та -мікро бізнесу, які будуть полягати у видачі нових кредитів і рефінансуванню діючих кредитів з нульовою ставкою та погашенням тіла кредита через рік, фактично – це так звані кредитні канікули", – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словам, інструментом втілення ініціативи стане програма "Доступні кредити 5-7-9%".

"Сьогодні ці відсотки не актуальні, оскільки практично ми будемо пропонувати нульову ставку кредитування по рефінансованим кредитам, які вже є. А також видавати нові кредити, як для поповнення оборотних коштів, так і на інвестиційні цілі. Основна умова – збереження не менше 80% робочих місць в малому та мікробізнесу", – пояснив Шмигаль.

Відтак, мікро- і малий бізнес зможе звернутися в банк і держава має компенсувати відсоткову ставку. Зокрема: якщо в підприємства є 500 тис грн кредиту, то звернувшись в банк і отримавши допомогу за цією програмою від держави, підприємство протягом року буде сплачувати 0%.

Відповідно до рішення уряду максимальна сума кредиту за цією програмою становить 3 млн грн. До інвестиційних цілей на отримання позики включили:

- придбання нежитлової нерухомості;

- придбання об’єктів права інтелектуальної власності;

- фінансування оборотного капіталу;

- інвестиційні цілі, пов’язані із запобіганням поширенню COVID-19 (виробництво лікарських засобів та/або медичних виробів та/або медичного обладнання тощо).

Також програма розширена і на можливості кредитування задля рефінансування існуючих заборгованостей. Умовами для отримання саме такої позики є:

- збереження не менше 60% фонду оплату праці та 80% чисельності персоналу у порівнянні зі станом на 1 березня 2020 року;

- розмір річного доходу від господарської діяльності, що не перевищує суму, еквівалентну 10 млн євро;

- відсутність станом на 1 березня 2020 року недіючих кредитів (NPL).

Зазначимо, уряд розширив державну програму "Доступні кредити 5-7-9%" на бізнес із річним доходом у 100 млн грн, тоді як раніше відповідна сума обмежувалася 50 млн грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.