Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

ВРУ

news.ub.ua/

Четвер, 6 грудня 2012, 10:40

Закон про біометричні паспорти набув чинності

Сьогодні, 6 грудня, з моменту публікації в газеті "Голос Україна", набув чинності закон "Про єдиному держреєстрі і документах, що підтверджують громадянство".

Нагадаємо, 20 листопада парламент прийняв цей закон з пропозиціями президента.

Відтепер внутрішні паспорти будуть виготовляти у вигляді картки з чіпом, а закордонні - книжечки з чіпом.

Всі паспорти будуть видаватися на десять років.

Закон визначає, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, до якої вноситься наступна інформація: назва держави; назву документа; ім'я особи; підлогу; громадянство, дата народження; унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа; уповноважений суб'єкт, що видав документ (код); місце народження; оцифрована фотографія; оцифрований підпис.

Паспорт громадянина України оформляється всім особам, починаючи від народження і незалежно від віку, строком на десять років.

Закордонний паспорт оформлюється особам, які не досягли 16-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 16-річного віку, - на десять років і виготовляється у формі книжечки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій, і складається з м'якої обкладинки, 32 сторінок і сторінки даних.

Відповідно до закону, демографічний реєстр - це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, захисту, обробки, використання та поширення інформації про особу або про документи, які оформляються із застосуванням засобів реєстру (посвідчують особу, підтверджують громадянство, а також засвідчують особу і її спеціальний статус).

У законі закріплена можливість відмови осіб від внесення даних в безконтактний електронний носій у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями шляхом написання заяви до уповноважений центральний орган виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить електронний носій, або про відмову від внесення інформації в нього.

Після цього заявнику буде видаватися документ, в якому не буде такого носія або буде задовольнятися заяву про відмову у внесенні до нього відповідної інформації.

Кабінету міністрів доручено протягом місяця з дня набрання чинності законом (до 6 січня 2013 року) прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Відповідно до закону, з 1 січня 2013 року мають розпочатися роботи по введенню оформлення і видачі паспорта громадянина України в регіонах та інфраструктури його функціонування.

Документи, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, видані до набрання чинності цього закону, діють до завершення терміну їх дії і не підлягають обов'язковій заміні.

Законом передбачено, що за видачу в перший раз паспорта громадянина України державне мито не справляється.

Джерело: Дело

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.