Зміст статті

10 червня 2020

Дмитро Носовський: Головне, щоб держава не заважала працювати

Розмова з засновником львівської кав'ярні-крамниці "Saturdays coffee" Дмитром Носовським.

Карантинна розмова з засновником львівської кав'ярні-крамниці "Saturdays coffee" Дмитром Носовським.

Карантин та самоізоляція спричинили не лише нудьгу та обурення громадян, але й, на жаль, стали передумовою банкрутства багатьох малих підприємств. Хоча влада запевняє, що робить усе можливе задля підтримки малого та мікробізнесу, але кількість закритих установ зростає. Зокрема, мова йде про розважальну сферу та заклади громадського харчування, які переважають у Львові.

"Думок про закриття не було, але наступні кілька місяців готуємось працювати в нуль" – пояснює засновник львівської кав'ярні-крамниці "Saturdays coffee" Дмитро Носовський. Під час розмови 5 червня він розповів про те, як живуть представники малого бізнесу в реаліях карантинної кризи.

Я би порадив президенту самому спробувати отримати такий кредит

Пан Дмитро стверджує, що для власника малого бізнесу кредит отримати нереально, зокрема, через велику суму застави.

"Мені самому цікаво було б побачити ті кредити, але їх же немає. Все це лише розповіді президента" – каже він.

Й справді, існує програма підтримки макро- та малого бізнесу, яка пропонує  часткову компенсацію процентної ставки. До прикладу, держава може повернути від 5 до 9 відсотків інвестиційного кредиту або кредиту на оборотний капітал. Проте, щоб отримати таку позику підприємець має надати часткову гарантію у розмірі 50% або 80 % (для пільгового рефінансування) від розміру кредиту. Тобто, щоб отримати 100 тисяч гривень (мінімальна сума) власник малого бізнесу має надати 50 тисяч. На жаль, така застава є непосильною для більшості, а тому державну програму "Доступні кредити 5-7-9" не можна назвати високоефективною.

Але, звісно, ця Програма передбачає і кредити без застави. Наприклад, у Приватбанку приватні підприємці можуть отримати кредит під назвою "Куб" терміном на 1 рік. Отримують його для розвитку свого стартапу з ефективною ставкою близько 30 % річних. Така ставка теж не створює вигідних умов для представників мікро- та малого бізнесу. Адже за цілий рік малий бізнес може не мати такого прибутку, особливо, якщо мова йде про перший рік роботи, коли вдачею вважається повернути вкладені кошти та вийти в нуль.

Крім того, ще варто додати, що недосвідчені підприємці часто шукають кредит за відсотковими ставками, ігноруючи й інші витратити, які банк їх зобов'язує оплатити. І тому маємо ситуацію, коли бізнесмен отримує кредит наче під 18 % від позики, а насправді йому доводиться заплатити цілих 30%.

Реальна допомога від держави – декілька тисяч гривень

"Підтримки я не бачу, хіба що вона виявляється у зниженні податків на декілька тисяч, але це все. Ще трохи знизили орендну плату, але тут справа в добрих стосунках з орендодавцем, а влада тут ні до чого" – запевняє Дмитро Носовський.

Згідно зі змінами до Закону про Єдиний Соціальний Внесок приватних підприємців звільнили від зобов'язання оплати мінімальної суми цього внеску за період з 1 березня до 30 квітня 2020 року. Але лише у випадку відсутності діяльності підприємця у ці місяці, тобто в період під час якого не було жодного прибутку.

"Saturdays coffee", як розповідає пан Носовський, працювали протягом перших 10 днів березня, а отже й отримали за цей місяць певний дохід. Відповідно, в цьому випадку підтримка держави становить 1039 гривень та 6 копійок (сума мінімального внеску), оплата яких скасовують за квітень.

Карантин пережили завдяки соціальним мережам

Кав’ярня-крамниця співпрацює переважно з малим та середнім бізнесом, наприклад, випічкою займається мікробізнес "Ром зефір". На щастя, постачальників за час карантину майже не втратили, а деякі, переважно ті, що працюють із закордонними товарами, навіть знижують ціну. Місцеві виробники такої змоги не мають. Власник пояснює, що заклад закрився на початку березня, він повністю заповнений товарами та практично без запасних коштів, але оплатити оренду і зберегти бізнес допомогли відвідувачі.

"В нас вже є напрацьована база постійних клієнтів, зокрема, маємо свою аудиторію у Instagram" – зазначає Дмитро Носовський.

Тож вигідним рішенням стали доставка та продаж кавових зерен. А вже на початку травня з'явилась можливість купити їх особисто, адже кав'ярня знову запрацювала у режимі "take away". Проте, все ж після відкриття великого напливу клієнтів не було. Зараз кав'ярня працює лише для 30% відвідувачів. Решта 70% становлять студенти, туристи, а також ті, хто працює дистанційно та досі дотримується режиму самоізоляції. Тому протягом наступних місяців прибутку власник не очікує. За найбільш оптимістичними прогнозами бізнес почне приносити докарантинний дохід через пів року, за найменш оптимістичними – кав'ярня ввійде у звичне русло через два роки.

Головне, щоб держава не заважала працювати

"Я розумію, що Україна в нинішній ситуації не може підтримати малий бізнес, враховуючи той бюджет, який на нього виділяють. Але, якщо посилювати карантин й надалі, то більшість представників малого бізнесу збанкрутує" – наголошує Дмитро Носовський.


авторка: Мирослава Кміть

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.