Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

uaworld.org

П'ятниця, 7 грудня 2012, 15:50

У Польщі триває дискусія з приводу проекту ухвали Сейму, яка засуджує акцію «Вісла»

Парламентська фракція опозиційної партії Право і справедливість (ПіС) не підтримає ухвали Сейму Республіки Польща, яка засуджує Акцію «Вісла».

«Поляки за все мають перепрошувати, нехай спершу українці перепросять за геноцид на Волині» – аргументувала депутат ПіС Дорота Арцішевська-Мєлєвчик.

Проект парламентської ухвали протягом останніх тижнів викликав гостру реакцію кіл кресов’ян (що походять з «Кресів» - східних окраїн довоєнної Польщі, територій нинішньої України, Білорусі і Литви).

Згідно з позицією ПіС, що її представив депутат партії Марек Аст, прийняття ухвали є передчасне з приводу «відсутності засудження Україною геноциду на Волині». М.Аст аргументував, що в Польщі не встановлено дня пам’яті жертв Волинської трагедії (масового вбивства поляків, здійсненого протягом 1943–1944 років Українською повстанською армією).

Не відомо чи ухвала в справі Акції «Вісла» буде остаточно польським Сеймом прийнята.

У 2012 році минає 65 років від великої операції виселення українського населення з південно-східних теренів Польщі.

Проект закону, схвалений  у листопаді Комісією національних та етнічних меншин Сейму (під час неприсутності депутатів ПіС) засуджує Акцію «Вісла», як «порушення прав людини і громадянина» шляхом «використання колективної відповідальності».

У засіданні комісії взяли участь історики та дослідники. Вони нагадали, що депортація українського населення, яка тривала від квітня до липня 1947 року як відповідь на вбивство генерала Кароля Свєрчевського, охопила 140 тисяч людей.

У 1990 році Акцію «Вісла» засудив Сенат (вища палата парламенту Польщі), а в 2002 році жаль з приводу її проведення висловив тогочасний президент Польщі Алєксандер Кваснєвський.

Джерело: Польське радіо

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.