Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

суд у Львові

П'ятниця, 12 червня 2020, 16:04

В Україні скасували відповідальність для суддів за завідомо неправосудні вироки

суд у Львові

Конституційний Суд скасував відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки.

Про це повідомила прес-служба Конституційного Суду України.

Вчора, 11 червня, Конституційний суд, розглянувши подання 55 народних депутатів, визнав неконституційною статтю 375 Кримінального кодексу про відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки.

Зазначимо, статтею 375 Кримінального кодексу встановлено кримінальну відповідальність суддів за постановлення "завідомо неправосудного" вироку, рішення, ухвали або постанови.

На думку нардепів, ця стаття суперечить принципу верховенства права, що порушує вимоги низки статей Конституції,  сполучення слів "завідомо неправосудного" є оцінним, його зміст законодавчо не визначений, що не забезпечує передбачності застосування оспорюваної норми кодексу.

"Конституційний Суд України встановив, що стаття 375 Кодексу суперечить принципові верховенства права, а саме такому його елементові, як юридична визначеність, та не узгоджується з принципами незалежності суддів, обов’язковості судового рішення, а отже, суперечить частині першій статті 8, частинам першій, другій статті 126, частині першій, пункту 9 частини другої статті 129 Конституції України.

Встановивши невідповідність Основному Закону України статті 375 Кримінального кодексу України, Конституційний Суд України вважає за доцільне відтермінувати втрату чинності цієї статті на шість місяців з дня ухвалення Судом рішення про її неконституційність, у зв’язку з чим Верховна Рада України має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею у відповідність із Конституцією України та цим рішенням" – йдеться у повідомленні.

Рішення КС є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскарженим.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.