Зміст статті

13 червня 2020

Михайло Річняк: Маємо шалену кількість пацієнтів

Розмова з лікарем-інфекціоністом Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Михайлом Річняком.

Лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Михайло Річняк розповідає про ймовірну тривалість епідемії коронавірусу.

Карантинні заходи на Львівщині продовжили без послаблень до 19 червня. Причиною цього рішення обласної комісії з ТЕБ і НС став високий показник захворюваності в області. Так, замість 12 хворих на 100 тисяч населення Львівщина вже має 21,4. Перевищення показника інцидентності майже вдвічі більше норми, а це не дозволяє зняти обмеження. Чимало людей, які вже тривалий час не можуть почати працювати через карантин, обурються через це рішення. Тільки не медики, які щодня перебувають на передовій боротьби з інфекцією, бачать страждання, і, на жаль, нерідко й смерть своїх пацієнтів.

Лікар-інфекціоніст Михайло Річняк працює у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні, яка з перших днів приймає пацієнтів, які захворіли на Covid-19. Він уже кілька тижнів з сумом спостерігає за поведінкою людей, які вирішили, що послаблення карантинних заходів дозволяє їм нехтувати елементарними правилами безпеки. Лікар не вважає, що збільшення захворюваності є наслідком лише збільшення кількості тестувань.

"Люди почали ходити без масок, проводити масові зустрічі зі знайомими, родичами, а цього не варто робити. Тому збільшення захворюваності є логічним наслідком послаблення карантину. Ми спостерігаємо різке збільшення захворюваності через два тижні після кожних свят, а за тиждень ми побачимо результати святкування Зелених свят. Кількість ПЛР-тестувань, які робляться щодоби збільшилася не настільки, щоб пояснити цей ріст захворюваності. У нас й надалі великі черги, люди чекають результатів аналізів 10-12 днів. Схоже, що подібної ситуації немає ніде в Україні", – каже Михайло Річняк.

Михайло Річняк (фото: Фб Михайла Річняка)

За його словами з кінця минулого тижня і дотепер інфекційна лікарня вщент заповнена пацієнтами.

"Маємо шалену кількість пацієнтів, всі палати зайняті. Стан пацієнтів важкий, їм переважно понад 60 років. Подібної ситуації ми не спостерігали місяць тому. Час перебування пацієнтів у нашій лікарні – орієнтовно три тижні. Наші лікарі психологічно виснажені, ситуація у відділенні, де я працюю, лише щодня погіршується. Вже за пів години після звільнення лікарняного ліжка на нього лягає новий пацієнт. Близько 50% пацієнтів потребують кисневої терапії. Наразі у нас на лікуванні перебуває приблизно 190 осіб. Знаємо про ситуацію у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, де інфікувалось чимало працівників. Майже 50 пацієнтів перебувають у 8-й лікарні, орієнтовно 110-120 пацієнтів у Винниківському госпіталі, на Сихові – майже 90 хворих і ще приблизно 40 в лікарні на Ужгородській", – розповідає лікар.

Орієнтовно 67% пацієнтів, які лікувались в інфекційній лікарні є мешканцями Львова, але доплату від міста медики отримали лише раз.

"Ми лікарня обласного підпорядкування. Нам лише раз, у квітні, дали доплати від міста, обіцяли давати щомісяця, але, на жаль, на цьому все і закінчилось. Хоча міські лікарні доплати отримали. Також нам раз виділили допомогу з обласного бюджету. Ми отримали доплати від держави – 300% за березень та квітень. За травень доплати ще не видали. До того ми отримували 4 тисячі гривень зарплатні. Прикро, що про лікарів згадують лише під час епідемії чи під час карантину. Я не можу сказати, що наше матеріальне забезпечення сильно покращилося, але з цими коштами вже можна хоча б зайти в супермаркет", – каже Михайло Річняк.

Щодо засобів індивідуального захисту, то медиків Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні ними забезпечили, але, як наголошує лікар, їх ніколи не буває забагато.

"Щодня має бути новий комплект індивідуального захисту, тому скільки б нам їх не давали, то цього ніколи не буде забагато. Ми забезпечені масками, окулярами щитками, респіраторами, костюмами. Ніхто за свої кошти засобів захисту не купував, але вони завжди будуть потрібні. Але в інших, міських лікарнях, подібного немає", – зазначає лікар.

Михайло Річняк (фото: Фб Михайла Річняка)

За спостереженням медиків найважче перебіг хвороби триває у людей, яким понад 60 років.

"Нашим пацієнтам – 70-80 років. У них важкі супутні патології серцево-судинної системи, органів дихання. Вагомою патологією є цукровий діабет, а також гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, онкологічні захворювання. Чоловіки та жінки потрапляють у нашу лікарню, приблизно в однаковому співвідношенні. Пацієнти, яким понад 60 років, у 80-90% випадків потребують кисневої терапії", –  розповідає Річняк.

До протестів з вимогою послабити карантин він ставиться неоднозначно.

"Я можу їх зрозуміти. Вони не заробляють гроші, а отже не можуть утримувати свої сім'ї. Чимало людей вже не мають засобів до існування. Проте, як лікар, я прогнозую, що послаблення карантину призведе до збільшення кількості інфікованих, переповнення стаціонарів і збільшення кількості летальних випадків. Карантин врятував нас від долі Італії та Іспанії, де вчасно не запровадили карантин. На жаль, я бачу людей без масок у переповнених маршрутках, але водночас наші санітарки не можуть дістатися на роботу, оскільки понад 50% працівників нашої лікарні мешкають за межами Львова, а спецтранспорт просто відсутній. Необхідно запускати транспорт, але з дотриманням норм карантину", – наголошує Михайло Річняк.

Щодня лікарі дізнаються щось нове про коронавірус, випробовують нові методики, схеми лікування тощо.

"Я не епідеміолог, а інфекціоніст, але те, що я бачу, то ситуація не покращується. Ми спостерігаємо поступове збільшення хворих, їхній стан стає важчим. Гадаю, що епідемія протримається ще пів року, поки не перехворіє більшість та не сформується колективний імунітет. Хвороба раптом не зникне. Жодного покращення я не бачу. Тим, хто стверджує, що коронавірусу – це фейк, я б хотів показати страждання наших пацієнтів, їхню щораз більшу кількість. Коронавірус серед нас, а інфікованих – вже чимало. Тим, то влаштовує провокації, хочу побажати ніколи не зустрічатися з коронавірусом. А тим, хто вважає, що все це несерйозно, хотів би нагадати, що не просто так більшість країн світу запровадили карантин. Тому потрібно вдягати маски та дезінфікувати руки у закритих приміщеннях. "Хто попереджений, той озброєний". Легковажити ситуацією, ходити у гості чи зустрічатися з родичами – це неправильно. Хворіють багаті та бідні, молоді та старші. Вірус на подібні речі не зважає. Тому потрібно себе оберігати", – підсумовує Михайло Річняк.


фото: Фб Дмитра Бондіна

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.