Зміст статті

2 липня 2020Микола Савельєв

Замордований війт

Як з'ясувалось, один із вбивць – колишній учасник АТО.

Як уже не раз заявляв автор цього матеріалу – нинішній керівник львівської поліції полковник Василь Віконський – фартовий! Бо якось інакше важко пояснити стільки вдалих фіналів багатьох розслідувань.

За короткий термін львівським силовикам вдалося розкрити і підпал автомобіля журналістки радіо "Свобода", і не менш резонансне вбивство валютника на вулиці Академіка Павлова, і ось тепер знову – бінго! 30 червня оперативники карного розшуку та Управління стратегічних розслідувань (їхня справді виснажлива робота може бути ще однією ланкою успіху) у Львівській області затримали двох нападників, які 21 червня 2020 року скоїли вбивство колишнього війта села Миклашів Пустомитівського району 62-річного Михайла Пугача. До їхнього затримання також залучили спецпризначенців.

Нагадаємо, що 21 червня близько другої години ночі у будинок, де мешкали 62-річний Михайло Пугач та його 56-річна дружина, увірвалися зловмисники у масках та рукавичках. Злочинці проникли в помешкання через вікно. Вони зв'язали господаря шнуром і скотчем. Жорстоко його побили, забрали гроші та ювелірні вироби, а після цього втекли. Пугач від отриманих травм (у нього поламані ребра і потовчена голова) помер на місці події.

Його дружина Ірина зазнала легких тілесних ушкоджень – на початку масакри злочинці лише кілька разів її вдарили, а потім міцно зв'язали та кинули у сусідню кімнату. А от її чоловіка Михайла мордували, намагаючись довідатись, де саме подружжя ховає гроші та цінності. Врешті чоловік не витримав і виказав сховок, але було вже надто пізно, оскільки озвірілі злочинці вже встигли завдати йому страшних каліцтв. Жінці вдалося звільнитись лише через кілька годин після нападу. Вона й викликала поліцію.

місце злочину

За цим фактом слідчі відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров'я особи, слідчого управління поліції Львівщини відкрили кримінальні провадження за п.п. 6, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) та ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке передбачають санкції статей – довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Михайло Пугач був сільським головою Миклашева 15 років (2001-2016 роки).

У 2013 році його судили за хабарництво. Пустомитівський райсуд визнав, що він вимагав та отримав хабар за виділення землі під індивідуальне будівництво. Йому присудили два роки іспитового терміну. Михайла Пугача вважали добрим господарем: він тримав бджіл, кроликів тощо. Очевидно, що за багатолітній час роботи селищним головою він зробив певні заощадження, які, щоправда, аж ніяк не можна назвати казковими. Це був третій шлюб Пугача, але дітей у попередніх шлюбах в нього не було. Як вважають оперативники карного розшуку, набій на помешкання Пугача злочинці могли отримати випадково, скажімо, під час розмов із місцевими жителями.

Як поінформував "Ратушу" процесуальний прокурор у цьому кримінальному провадженні Львівської обласної прокуратури Володимир Щурко, наразі затримали двох львів'ян 1994 (у четвер у цього чоловіка день народження, який він зустріне в СІЗО) та 1991 років народження. Обидва – мешканці Львова. Затримували їх одночасно, старшого у Львові, молодшого – у місті Мукачеві Закарпатської області. Вони не працюють, не з кримінального середовища і не були засудженими.

Поки прокуратурі не знають, якою може бути мотивація цього розбійного нападу саме на помешкання Пугача, і тому головна версія – розбійний напад за попередньою змовою групи осіб, який призвів до важких наслідків. Приблизна оцінка викраденого (грошей і ювелірних виробів) 200-250 тисяч гривень. Зброї у нападників зі собою не було. Призначено низку експерти з місця скоєння злочину, провели санкціоновані обшуки під час яких поліціянти вилучили речові докази причетності зловмисників до вчинення розбійного нападу та вбивства. У вівторок у Галицькому суді (суддя Фролова) вирішилось питання щодо обрання першого запобіжного заходу –  фігуранта запакували за ґрати на 60 діб.

Власне, більш детальна інформація з'явилась саме на цьому судовому засіданні. З'ясувалося, що затриманий правоохоронцями – мешканець села Верхня Білка Павло Р. разом з Іваном Ш. під'їхали на вулицю За потоком, 13  на автомобілі Kia Sportage, де й скоїли напад на помешкання подружжя. Прошу повірити, кошти, які вони там нажили, аж ніяк не варті життя людини. Мова, зокрема, йде про те, що їхньою здобиччю стали 100 гривень (!!!), 100 доларів США, 10 євро, золоті кульчики, кілька золотих ланцюжків, золотий хрестик, золотий годинник та кілька інших золотих виробів із цінними камінцями, а також мобільні телефони й ноутбук.

В.о. заступника начальника слідчого управління, начальник відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров'я особи (убійний відділ) Мирослава Степанюк, яка виїжджала у складі слідчо-оперативної групи на місце цього резонансного злочину, поділилась своїми роздумами щодо нюансів цієї справи. Скажімо, офіцера поліції дуже здивувала якась байдужість у діях, а точніше у бездіяльності, односельців жертви цього злочину.

"До членів слідчо-оперативної групи не підійшла жодна людина, щоб поцікавитися, що сталося чи нічим не потрібно допомогти, зрештою, можливо потерпілій треба було подати хоча б склянку води. Але це моя суб'єктивна думка, і я можу помилятися. Щодо затриманих, то я б пальму першості в роботі над цією справою віддала саме карному розшуку, тому що саме його співробітники не спали в останні дні майже. Самі затримані теж були шоковані, що їх так оперативно спіймали. Але, запевняю Вас, що навіть якщо затримані нападники виберуть тактику мовчання, посилаючись на статтю 63 Конституції, то це їм нічого не дасть. Вилучені речові докази переконливо свідчать проти нападників, і тому коментувати тут просто нема що", – зазначає вона.

Важко не погодитись із пані Мирославою, адже не потрібно бути пінкертоном, щоб зрозуміти: потрійний склопакет у вікні з одного удару і безшумно не розіб’єш (а саме через вікно проникли нічні розбійники), а після цього без галасу в помешкання ексвійта не проникнеш, але ніхто з сусідів нічого не чув.

Ось що вдалося довідатись у кулуарах. Обидва затримані – неодружені (власне той, що молодший Іван Ш., поїхав на Закарпаття, бо мав там зустріч зі своєю дівчиною). Старший з нападників у свої 29 років встиг повоювати (з 2015 до 2017 брав участь у бойових діях у складі батальйону "Азов", має контузію та є інвалідом 2-ї групи). Власне, цей чоловік, на думку його знайомих, потужно зловживає спиртним. Досвідчені оперативники, які цього разу не брали участь у пошуках злочинців із Миклашева, наголошують на тому, що злочинців, найімовірніше, вирахували через дзвінки з мобільних телефонів чи відстежили їхній автомобіль (за умови, що учасники розбійницької групи немісцеві).

"Також ми перевіряємо причетність зловмисників до вчинення інших кримінальних правопорушень", – прокоментував начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Василь Віконський це затримання, інформує відділ комунікації поліції Львівської області. Схоже на те, що підозри полковника базуються не на порожньому місці, адже надто впевнено поводилися злочинці, демонструючи певну підготовку та злагодженість дій.

Цілком ймовірно, що поліція затримала не всіх нападників на помешкання колишнього сільського голови, адже у першому повідомленні Нацполіції про розбій йшлося про те, що поліція розшукує трьох злочинців. І в підозрі, яка оголосили Павлові Р., постійно фігурує ще одна "невстановлена особа". Яку подільники поки що не здали. Але автор на 100 відсотків переконаний, що обов'язково здадуть.


фото: lv.npu.gov.ua

Автор: Микола Савельєв

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.