Зміст статті

14 липня 2020Марія Палагнюк

Володимир Гірняк: Наша команда має бажання та силу змінити розвиток подій на місцях

Розмова з головою координаційної ради партії Громадянська позиція Володимиром Гірняком.

Варіанти розмовляють з головою координаційної ради партії Громадянська позиція, депутатом Львівської обланої ради та кандидатом на посаду міського голови Львова Володимиром Гірняком.

Якими сьогодні є Ваші стосунки з Анатолієм Гриценком?

Ми регулярно спілкуємось, зустрічаємось, він посвячений у всі партійні справи та допомагає мені порадами в непростій справі керівництва партією. Нагадаю, що саме його слово і підтримка були вирішальними для мене тоді, коли я вирішив пристати на пропозицію очолити координаційну раду Громадянської позиції. Анатолій Гриценко створював цю партію та сьогодні залишається її ідейним лідером та натхненником. Його авторитет поза жодним сумнівом для всіх нас. З іншого боку, я вдячний йому за можливість іншим проявити себе. Адже у нашій партії є чимало непересічних, талановитих політиків, які попри всі труднощі залишаються вірними партійцями.

Володимир Гірняк

Чи варто очікувати, що Гриценко повернеться у велику політику найближчим часом?

Я не можу відповідати за Гриценка на це запитання, але очікую від нього саме такого кроку. Він продовжує активно слідкувати за розвитком подій в державі, активно їх коментує у своїх дописах, тобто не втрачає доброї форми та навичок. Безперечно, повернення Гриценка може відбутись у різних форматах, наша політична сила лише виграє від того в будь-якому випадку.

Чим запам'ятається Гірняк – керівник загальноукраїнської політсили?

Вдалось зупинити падіння рейтингу партії та повернути позитивну динаміку його зростання. Нехай поки що це в середньому в Україні від 2% до 4%, які дають нам останні соцопитування, але для мене та для всіх наших однопартійців це є переломним моментом, свідченням того, що скрупульозна праця, якою ми займались останній рік, дала свої результати. Нам вдалося подолати зневіру та апатію в активістів партії, організаційно переформатувати там, де виникла необхідність, наші осередки, активізувати старих партійців, залучити нову, свіжу кров, а також розгорнути у всіх регіонах підготовку до місцевих виборів. Сьогодні важливо не збавляти темп і не робити помилок. Якщо нам це вдасться, то я розраховую, що Громадянська позиція матиме свої фракції у радах всіх рівнів в Києві, у всіх областях Західної України, в деяких регіонах Центральної та навіть Східної України.

У чому Ви бачите специфіку цьогорічних місцевих виборів?

Почну не зі специфіки, а з традиції, яку навряд чи слід вважати доброю. Майже перед кожними виборами в Україні змінюють правила за якими вони відбуваються. Сьогодні, за три місяці до виборів, ми до кінця не знаємо, якою буде застава, в містечках з якою кількістю населення буде мажоритарка чи як в умовах карантину остаточно відбуватиметься голосування тощо. Разом з тим пандемія, очевидно, матиме вплив на всі етапи виборчої кампанії. Так, якщо раніше кандидати, передусім я особисто, віддавали пріоритет живому спілкуванню з виборцями, то зараз люди бояться відвідувати зустрічі. Тому ми орієнтуємо своїх партійців на роботу з виборцями дистанційно, закликаємо їх активніше використовувати такі комунікаційні інструменти, як пресу та соціальні мережі.

З якими програмою та гаслами Громадянська позиція йде на місцеві вибори?

Головні постулати нашої загальнонаціональної програми можна буде знайти у місцевих програмах. Громадянська позиція на місцевих виборах просуватиме ідею необхідності професіоналізму та порядності представників влади на всіх рівнях. А вже професіонали, зі свого боку, повинні якісно змінювати життя людей. У Львові, зокрема, йдеться про розв'язання питань щодо нових дорожніх розв'язок, паркування, громадського транспорту тощо. Маємо проблеми з незаконними забудовами та утилізацією сміття. Потрібні кардинально нові підходи.

Скажімо, один кілометр тунелю вартує 29 мільйонів євро. Чимало? Так, але на стадіон Арена Львів, за який я критикую чинного міського голову, і який нині простоює та руйнується, витратили 320 мільйонів євро. Ось і полічіть.Це все буде у виборчій програмі. Наша партія здатна привести у владу саме таких професіональних політиків, які відповідають за свої дії, здатні чинити опір корупції та спроможні послідовно втілювати необхідні зміни. У цьому наша сила та віра в успіх на виборах.

Чи не важко відповідати за результат виборів та одночасно вести особисту виборчу кампанію на посаду міського голови Львова?

Ні, тому що сьогодні осередками Громадянської позиції у більшості регіонів керують самодостатні, професійні та відповідальні керівники. Саме це дало мені можливість, зваживши багато обставин, ухвалити рішення про особисту участь у виборах міського голови Львова. Вважаю, що мій політичний та адміністративний досвід відповідає цьому завданню. Я неодноразово обирався депутатом Львівської міської ради, зараз є депутатом Львівської обласної ради, а перед тим, ще понад два роки був заступником її голови.

Це дозволило мені з середини вивчити всі процеси місцевого самоврядування, а також усвідомити виклики, які постануть переді мною у випадку перемоги на виборах. Проте головне, що в нашої команди є не лише розуміння що потрібно робити, але й бажання та сила змінити ситуацію у Львові, надати містові новий стимул до розвитку. Переможцю виборчих перегонів у Львові на посаді міського голови доведеться в мінімальні терміни реалізувати кадрові зміни, знайти кошти, щоб не провалити завершення 2020 року, а також ухвалити бюджет міста на наступний, 2021 рік. Той, хто не має відповідної підготовки та досвіду, тобто не є професіоналом та не має волі до рішучих дій, навряд чи справиться з такими серйозними викликами.

Чи не перешкодить Вам це зробити відсутність більшості у Львівській міській раді?

Справді, фракція Громадянська позиція поки що не може розраховувати на абсолютну більшість у Львівській міськраді. Але я сподіваюсь швидко знайти спільну мову зі всіма депутатами, тому що завдання у нас одне – змінити ситуацію у Львові. Запит Громадянської позиції на професіоналізм й порядність відповідає інтересам всього українського суспільства та не обмежується партійною приналежністю. Ми відкриті до співпраці та підтримуємо представників всіх партій у владі за умови, якщо вони готові працювати чесно й професійно.

Які пріоритети Ви визначаєте в розвитку Львова?

Останні п'ять років Львів переживає відчутний застій, а карантин з особливою силою оголив проблеми та навіть недоліки креативної моделі його розвитку. Тому пріоритетним завданням для мене стане розв'язання найгостріших проблем, які не лише зробили життя львів'ян некомфортним, алей  гальмують соціально-економічний та культурний розвиток Львова. Таких проблем досить багато: незаконні забудови, сміттєва проблема, зношена підземна інфраструктура, автомобільні корки, відсутність безпеки тощо. Пріоритетною вважаю все ж таки транспортну проблему.

За розрахунками експертів, потрібно мінімум п'ять років для того, щоб львів'яни забули про затори, незручний та небезпечний громадський транспорт і відчули вигоди від будівництва нових транспортних розв'язок, доріг, тунелів та парковок. А також й від організації нової транспортної схеми громадського транспорту та впровадження Е-квитка. Я свідомо не вдаюсь в деталі того, як це зробити, адже за останні роки всі мешканці Львова стали фахівцями в тих питаннях та знають, що треба робити. Проте наголошу, що в нашої команди не лише є розуміння та досвід, але й сила волі реалізувати потрібні зміни.

Чи врахували у Вашій програмі інтереси громад, які долучаться до Львова?

Я позитивно сприймаю процес децентралізації в частині утворення Львівської ОТГ. Однак вважаю, що рішення про її створення мало половинчатий характер, має всі ознаки політичних домовленостей та ігнорувало усі експертні розрахунки. Для мене важливо, щоб громади, які долучились до Львова, не відчували себе на маргінесі, а з первих же днів брали активну участь в житті великої громади. Тому для себе я визначив перше завдання: віднайти ефективні механізми партнерської участі в житті Львова всіх мікрогромад. У Львові це буде зробити важко, оскільки свого часу ліквідували районні ради, а частина населених пунктів, які долучили до Львова, а саме Винники та Дубляни, поки що на законодавчому рівні позбавлені можливості мати свого представника у виконавчих структурах.

Автор: Марія Палагнюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.