Варіанти,  15 липня 2020

Берегиня Галини Маловшек

Розмова зі засновницею Міжнародного конкурсу-фестивалю української культури "Берегиня" (Словенія) Галиною Маловшек.

У Словенії завершився VII Міжнародний конкурс-фестиваль української культури "Берегиня" (25-29 червня). Цьогоріч фестиваль відбувався дистанційно і закінчився Гала-концертом та оголошенням переможців. Співорганізатором фестивалю цього року була Міжнародна мережа "Разом для Молоді". Учасниками фестивалю стали майже 3000 конкурсантів. Про особливості його роботи в умовах пандемії, переможців та плани організаторів Варіанти розмовляли з засновницею фестивалю Галиною Маловшек.

Як Вам вдалось в умовах карантину організувати такий масштабний фестиваль?

Наша команда має значний досвід проведення міжнародних фестивалів. Фестиваль "Берегиня" цього року відбувся всьоме, але це був для нас перший фестиваль, який відбувався дистанційно. І знаєте, організувати та провести фестиваль в такому форматі набагато важче, ніж провести, напевно, п'ять фестивалів у звичних умовах. До того ж цього року до участі у фестивалі зголосилось майже три тисячі учасників з понад 15 країн світу. В останній момент до нас долучилось ще більше країн, зокрема, США та Норвегія. Але доброю командою долаються труднощі й все робиться.

Які конкурсанти запам'ятались Вам особисто?

Найбільше мені сподобалась українська діаспора. А от багато хто поміж учасників з України розчарували. Я була засмучена тим, що чимало анкет  заповнювали російською мовою, матеріали на конкурс надходили з заборонених в Україні поштових сервісів mail.ru та yandex.ru, навіть українські виконавці виконували пісні російською. Це боляче, такого не може бути, це неповага до всіх інших. Це передусім недопрацювання всіх їхніх менторів, які мали б це передбачити та пояснити. А так вже мені довелось пояснювати виконавцям, що у нас фестиваль саме української культури. У певному сенсі це й боротьба з подібними виявами неповаги. Ми запрошуємо до участі  представників інших національностей, оскільки шануємо усіх, але у такому випадку учасник має співати мовою своєї країни.

Найбільше конкурсантів зголосилось до участі у конкурсах із сольного співу,  інструментальному та хореографічному. Серед учасників мені запам'яталось тріо дівчат з Канади. Це покоління, напевне, вже шосте, яке народилось там, але як щиро, з душею, вони співають українську пісню. Це варто відзначити. Також згадуються виступи дівчат з Королівства Нідерланди та діти з Угорщини. Можливо, що не всі вони стали призерам, але всі вони чудові, неповторні. Учасники з Польщі, Білорусі та Норвегії також гарно співали українською мовою.

Яка специфіка роботи журі онлайн?

Членам журі довелось працювати вдень і вночі, 24 години в добу, тому що було багато учасників. Труднощі виникали насамперед технічного плану і були пов’язані з тим, що ми не завжди могли відкрити матеріали, які нам надіслали. Ми дали можливість усім повторно надіслати їх в інших форматах, оскільки хотіли приділити увагу кожному. Дуже вже було багато талановитих учасників. І це велике щастя для кожного організатора. Для деяких членів журі, які не мали відповідного досвіду роботи в онлайн, ми спеціально монтували добірки конкурсних робіт, щоб вони могли оцінити ту чи іншу номінацію. Членам журі, які мали великий досвід і вишкіл, надсилали лінк та протокол, а вони вже виставляли оцінки. Це їхній час, їхня неоцінена праця, яку вони віддали в доброчинність для діток, для дорослих заради української культури та нашого фестивалю. Наступного року ми врахуємо досвід, який здобули під час цьогорічного фестивалю.

Де можна переглянути виступи переможців?

Відеозапис Гала-концерту переможців фестивалю "Берегиня", а також виступи інших учасників можна переглянути на нашій сторінці у Facebook. Поки що там не всі матеріали, просто не можливо всі змонтувати, навіть не всі виступи переможців увійшли до презентації гала-концерту. Для переможців фестивалю, які здобули  гран-прі та перші місця, організатори підготували сертифікати. Також вони отримали право приїхати на фестиваль "Берегиня" наступного року, який, сподіваємося, відбудеться наживо, а вони матимуть безкоштовне проживання та харчування. Наша команда вже розпочала готуватись до іншого відомого міжнародного співочого фестивалю "Наша пісня – наша мрія", який цього року, як і "Берегиня", відбудеться онлайн. Запрошуємо всіх охочих до участі, а також запрошуємо відвідати нашу чарівну країну Словенію. 

фото: Фб Галини Маловшек

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.