Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Відкриття музею

Четвер, 30 липня 2020, 14:56

У Львові відкрили музей Львів Стародавній

Відкриття музею

У Львові відкрили інноваційний музей у постаттях "Львів Стародавній".

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 30 липня, у Львові відбулось відкриття нового музею історії міста "Львів Стародавній" у підвальному приміщенні храму Преображення ГНІХ УГКЦ на вулиці Краківській, 21.

Засновник музею Валерій Галан розповів присутнім на відкритті, що музей є частиною проєкту "Становлення української нації", що передбачає створення восьми музеїв в українських містах з великою історичною спадщиною. Метою проєкту є ознайомити відвідувачів музею з історією України з позитивного боку, а також з історичними постатями, котрі доклались до розбудови держави та Львова, зокрема.

"Нас (українців) за 500 років розділили на багато різних частин через релігію, культуру, мову, національних героїв. Нам треба об'єднатись, бо лише спільна історія творить майбутнє. 500 років ми були одягнені в рожеві окуляри Москви й Варшави, а відтепер наші вчені працюють в міжнародних архівах, де знайшли багато інформації нашої єдності, на жаль, ця інформація не доходить до суспільства, тому наше завдання донести отриману інформацію у звичне людське середовище", – повідомив Валерій Галан.

 "Без Львова нема України. Бо тут зароджувався український етнос. Про це треба пам'ятати, а отже, знати", – зазначив Валерій Галан.

"Засновники музею довго шукали місце для його розміщення. Можливо були й кращі, більші приміщення, але цей підвал є один з найважливіших підвалів Львова. Львів більше такого немає, тому ми погодились зробити тут історичний музей. Зверху є храм, внизу є святиня історії та статуй. Особисто я ще не бачив таких реалістичних статуй, тому дуже дякую всім, що зробили цей музей таким. Думаю, що тут буде багато відвідувачів і це місце стане славним у Львові", – додав Митрополит Львівський Ігор Возьняк.

Експозиція музею включає історичну довідку від 20 тисяч років до н.е., що було до заснування, в період заснування і до 1772 року – першого розподілу Речі Посполитої. У планах засновників є доукомплектовувати приміщення підвалів церкви, починаючи від 1772 року до сьогодення.

"Експозиція музею побудована таким чином, що передбачає 4 лінії ознайомлення з містом: першою є ідентифікація нації, другою є свобода та боротьба за незалежність, третьою лінією є ті українці, котрі впливали на світову історію, котрі стали розбудовниками європейської цивілізації та четвертою лінією є представники толерантності та шляхетності міста" – додав Валерій Галан. 

Всі фігури виготовленні максимально наближеними до зовнішності людини — справжнє волосся, протезування "кібершкіри" згідно з антропологічними дослідженнями та рекомендаціями істориків. Над створенням музею працювало понад 40 науковців, близько 20 наукових інститутів, 51 наукова організація та 68 музеїв із 7 країн світу, а також велика команда українських скульпторів, художників, гримерів, пастижерів та психологів.

Вартість входу у музей 200 грн, діти до шести років безкоштовно, для учасників бойових дій передбачена знижка 20%, для завучів шкіл з дорученням вхід безкоштовний, а також в останній вівторок місяця – безкоштовний вхід для пенсіонерів. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.