Зміст статті

3 серпня 2020

Музей Митрополита

Завершується реставрація першого поверху майбутнього музею Митрополита Андрея Шептицького.

Завершується реставрація першого поверху майбутнього музею Митрополита Андрея Шептицького на вул. Кривоноса, 1.

Музей розташовуватиметься у приміщенні колишнього монастиря, який прилягає до храму Климентія Шептицького (колишнього костелу Св. Казимира). Фасад храму також перебуває на завершальній стадії реставрації. Роботи фінансуються з міського бюджету та на кошти, які зібрав настоятель храму отець Севастіян Дмитрух.

Про те, впродовж яких етапів відбувалося становлення майбутнього музею, розповідає депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк. Реставрація розпочалася восени минулого року з виставки ікон, яку організував настоятель храму отець Севастіян. Тодішній стан приміщення можна побачити на світлинах.

За цей час відновили стіни монастиря. Підлогу виклали плиткою і каменем, там де він зберігся. Виготовили нові вікна та двері згідно зі зразками, що були в монастирі до того часу, поки там не оселилася радянська міліція. Повністю замінили електропроводку та викинули радянські батареї опалення. Тому зараз всі приміщення та коридори мають такий вигляд.

Зараз роботи перебувають на етапі завершення, а також розпочався монтаж нової системи опалення. Залишиться закупити відповідні люстри, і приміщення буде готове для експлуатації. Окрім цього, практично завершили реставрацію фасаду храму Климентія Шептицького, який був в ось такому непривабливому стані.

Зараз він має такий вигляд.

Таким чином роботи наближаються до завершення. Черга за концепцією музею і, фактично, за наповненням його експонатами. А їх отець Севастіян за довгі роки зібрав понад шість тисяч з різних епох, починаючи з XIV століття. І ще декілька сотень артефактів, які пов'язані з Митрополитом Андреєм Шептицьким.

"Залишається одне болюче питання – знайти приміщення для переселення навчальних класів Університету внутрішніх справ на другому і третьому поверхах монастиря. Проте, я переконаний,  що й це питання поступово вдасться вирішити", – зазначає депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк.


Публікація у межах Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.