Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Вілла Люсія

Вівторок, 4 серпня 2020, 15:44

У Львові проведуть архітектурний конкурс для реконструкції вілли Люсія

Вілла Люсія

Власник вілли, який планує збудувати тут багатоповерхівку, та міськрада погодилися провести архітектурний конкурс щодо подальшої долі будівлі.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Львівська міськрада планує провести архітектурний конкурс для збереження вілли Люсія на вул. Свєнціцького, 16.

Як заявив сьогодні заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, вже у вересні очікують отримати результати конкурсу, на основі яких прийматимуть рішення, як діяти далі.

"На попередніх зустрічах було визначено проведення архітектурного конкурсу як один із компромісних шляхів для збереження вілли Люсія. І станом на сьогодні прийнято рішення про його проведення. Ми розуміємо складність конкурсу через те, в якому стані зараз перебуває будівля. Тому потрібна робота фахових реставраторів, архітекторів, які можуть дати чітку відповідь, яким чином далі може продовжувати функціонувати цей об'єкт. Саме архітектори мають дати відповідь, що там має бути" – наголосив Андрій Москаленко.

Він додав, що міськрада Львова продовжує вважати віллу Люсія пам’яткою архітектури й подала апеляцію на рішення суду щодо скасування внесення цієї будівля до переліку пам’яток. 

Зазначимо, у жовтні 2017 року на сайті Львівської обласної ради мешканці навіть реєстрували електронну петицію щодо надання статусу пам'ятки архітектури віллі Люсія. Сам будинок №16 на вул. Свєнціцького раніше не належав до пам’яток архітектури. Його власником є ОСББ "Свєнціцького, 16", що планувало збудувати на місці вілли багатоповерхівку.

Додамо, віллу Люсію побудували у 1895-1896 рр. для Юзефа Ольпінського за проектом архітектора Івана Долинського (1852-1916).

У 1897 році тут мешкав Юзеф Обмінський – цісарський радник і контролер Головної крайової каси. А в 1931, 1933 роках тут мешкав Станіслав Лемпіцький – польський учений, письменник, професор, дійсний член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.