Зміст статті

20 серпня 2020

Володимир Квурт: Україні потрібен суспільний діалог, Львову – нові стратегії розвитку

Розмова з міським головою Винників Володимиром Квуртом.

Розмова журналу Акценти плюс з міським головою Винників Володимиром Квуртом

Передрук розмови журналу Акценти плюс з міським головою Винників Володимиром Квуртом.

Володимир Квурт – громадський активіст, міський голова Винник. Освіта вища. Одружений. Разом з дружиною виховують чотирьох чудових дітей: трьох синів та доньку. Життєве кредо: "Шукати можливості, а не причини".

Пане Володимире, на Вашу думку, що заважає Україні стати багатою та успішною країною?

Країну успішною роблять люди. Щоб рухатися успішно вперед, Україні потрібен суспільний діалог. Необхідно, щоб усі учасники процесу спілкувалися між собою і розуміли ті цілі та завдання, які стоять перед країною. Зрештою, усі разом мають розділяти ту велику працю, ті зусилля, які необхідно докласти для розвитку країни. Звісно, тон мають задавати лідери, еліта. Щоб зрозуміти, що передусім потрібно для розвитку економіки, варто зробити короткий екскурс в історію, де ми знайдемо відповідь на питання: чому після Другої світової війни так швидко відродилися економіки Німеччини, Японії, які були зруйновані та обтяжені величезними контрибуціями? Тому що у них уже була модель функціонування держави. Це те, чого зараз бракує Україні.

Адже Україні, попри її тисячолітню історію як держави, таки бракує власного управлінського досвіду, щоб з гідністю приймати виклики сучасного світу. Нам потрібно розуміти, що кожна країна відстоює передусім свої власні інтереси – про це не варто забувати. За таких умов Україні потрібно бути непохитною у відстоюванні власних українських позицій, але при цьому вміло використовувати синергію та черпати вдалий досвід у сусідів – потрібна готовність бути сучасною, модерновою нацією. Втім, окрім браку управлінського досвіду та відсутності єдиної, узгодженої мети, українцям бракує, на жаль, ще і єдності.

А що, на Вашу думку, бракує Львову, щоб стати успішним європейським містом?

Насправді Львову нічого не бракує. Львів – самодостатнє місто, яке розвивається. Інша справа, що Львів з його потенціалом міг би значно швидше розвиватися, ще й у різних напрямках. Але Львову бракує нових стратегій. Те бачення розвитку міста, яке базувалося на розвитку двох кластерів, туристичному та ІТ-технологій, уже себе реалізувало, далі їхнє функціонування не дасть великого розвитку.

Тому Львову потрібне нове бачення розвитку ще й інших галузей – від транспорту, налагодження виробництв до культури. А також необхідна готовність конкурувати та чітке розуміння місії і ролі Львова в європейському контексті. Потрібне усвідомлення існування конкурентів і того, що можна було б додати у розвитку Львова. Нам бракує як дискусії на цю тему, так і керівників, здатних запропонувати саме такий, комплексний розвиток нашому місту.

Львів потребує змін. І тому Львову потрібен новий лідер. І не тому, що я когось хочу критикувати. Попередні мери, кожен на своєму етапі, дали місту шанс так чи інакше розвиватися, але наступний крок повинні робити вже нові люди. Щобільше, майбутнє має стояти на плечах попереднього – у жодному разі не варто заперечувати, чи нищити ті здобутки, що маємо.

Львів має розвиватися не шляхом руйнації, а шляхом нового бачення і розвитку уже досягнутих результатів і успіхів. І дуже кепсько буде, якщо до керівництва Львовом прийдуть люди, які почнуть не лише ревізію, але й руйнування наявних здобутків. Потрібно зберегти ті позиції, які є, але додати їм динаміки, а також створити нові вдалі напрямки розвитку та нове бачення майбутнього нашого міста. Лише тоді ми відчуємо якісні зміни для кожного мешканця Львова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.