Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Гута Пеняцька

ВО "Свобода"

Вівторок, 1 вересня 2020, 16:33

Польщу обурила меморіальна таблиця у Гуті Пеняцькій

Гута Пеняцька

Посол Польщі протестує проти відкриття меморіальної таблиці на Львівщині з написом "бандити з Армії Крайової".

Про це повідомляє Європейська правда.

Вчора, 31 серпня, посол Польщі Бартош Ціхоцький звернувся з листом до голови Бродівської районної державної адміністрації Оксани Прокопець, протестуючи проти відкриття в селі Гута Пеняцька Бродівського району меморіальної таблиці з написом "бандити з Армії Крайової".

Про встановлення меморіальної таблиці українцям, загиблим у Гуті Пеняцькій, стало відомо з публікацій Червоноградської міської організації ВО "Свобода" у Facebook.

Посол Польщі у своєму листі висловив "рішучий протест" і обурення проти дій "Свободи" та підкреслив, що очікує негайних кроків з "припинення на території, що є під порядкуванням Бродівської райдержадміністрації, демонстрації ненависті і зневаги до тих, хто вже постраждав і не може вимагати правосуддя".

"Я вірив і досі вірю, що Гута Пеняцька може стати місцем відбудови процесу примирення між поляками і українцями, але я бачу, що в Україні є кола, які турбує кожен крок у правильному напрямку і, які хотіли б з незрозумілих для мене причин скасувати кожен позитивний процес, недавно ініційований президентами Анджеєм Дудою і Володимиром Зеленським", – заявив посол Польщі.

Нагадаємо, у січні 2019 року посольство Польщі висловило ноту протесту Україні через меморіальну таблицю щодо геноциду поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

Додамо, у січні 2017 року невідомі осквернили пам'ятник вбитим полякам на місці винищеного польського села Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині. Залишки пам'ятника пофарбували у кольори українського прапора УПА, а також намалювали символи СС.

А у березні того ж року представники молодіжного військово-спортивного товариства "Сокілвлаштували під стінами обласної ради пікет з вимогою провести розслідування щодо затримання львівського історика та свободівця Михайла Галущака за те, що він розгорнув червоно-чорний прапор і банер із вимогою відновити зруйновані в Польщі українські могили під час заходів у Гуті Пеняцькій на Бродівщині.

А у 2018 році президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у геноциді поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.