Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

ckofr.com

Четвер, 13 грудня 2012, 20:03

Європарламент ухвалив резолюцію щодо України

Сьогодні, 13 грудня,  депутати Європарламенту ухвалили  резолюцію щодо України, в якій серед іншого він закликає українську владу покласти край виборчому правосуддю і вирішити ситуацію з кримінальними справами проти екс-прем'єр міністра Юлії Тимошенко та екс-глави МВС Юрія Луценка.

«Європарламент наполегливо закликає українську владу разом з посланцями Європарламенту Олександром Кваснєвським та Петом Коксом знайти розумне і справедливе вирішення справи Юлії Тимошенко, закликає український уряд поважати і виконувати остаточні рішення Європейського суду з прав людини щодо справ Юлії Тимошенко і Юрія Луценка», - сказано в тексті резолюції ЄП.

Також європарламентарі закликають Україну покласти край виборчому правосуддю на всіх рівнях влади і зробити можливою участь опозиційних партій у політичному житті на рівних умовах. «У цьому контексті (ЄП - ред.) Закликає владу звільнити і реабілітувати політично переслідуваних опонентів, в тому числі Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших», - наголошується в тексті документа.

У резолюції також висловлюється незмінна підтримка європейським прагненням українського народу. ЄП виступає за якнайшвидше підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«(ЄП - ред.) Підтверджує відданість ЄС подальшому просуванню відносин з Україною в плані підписання Угоди про асоціацію так швидко, як тільки українська влада продемонструють рішучі дії і відчутний прогрес», - сказано в резолюції.

Європарламентарії не виключили, що в разі здійснення Києвом необхідних реформ ця Угода може бути підписана до саміту Східного партнерства, який відбудеться у Вільнюсі в листопаді 2013 року.

Разом з тим, депутати ЄП відзначають, що прогрес політичної асоціації та економічної інтеграції залежить від реальної прихильності України принципам демократії, верховенства права, незалежності судової системи та свободи ЗМІ.

«Висловлюємо незмінну підтримку європейським прагненням українського народу; шкодуємо, що недавні парламентські вибори не являють собою істотного прогресу і поступу України в цьому напрямку; підкреслюємо, що ЄС як і раніше прихильний співпраці з Україною, включаючи громадянське суспільство (неурядові, релігійні та інші організації) з метою вдосконалення демократичних інститутів, зміцнення верховенства права, забезпечення свободи ЗМІ та просування найважливіших економічних реформ», - сказано в тексті прийнятої резолюції.

Європарламент підкреслює, що ефективне співробітництво між Україною та ЄС може бути реалізовано тільки на основі чіткого бажання з боку української влади проводити і здійснювати необхідні реформи, зокрема, правової та судової системи з метою повного дотримання принципів демократії, поваги прав людини та основних свобод, прав меншин і верховенства права.

Європарламентарії також закликали Євросоюз, Раду Європи та Венеціанську комісію приділяти процесу реформ в Україні активну і ефективну підтримку.

Крім того, ЄП очікує, що українська влада розгляне рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про референдум з метою запобігання можливих зловживань законодавством.

«Закликаємо Верховну Раду відхилити законопроект 8711, який обмежує свободу висловлювань, пов'язану із сексуальною орієнтацією і гендерною ідентичністю, і який був прийнятий в першому читанні в жовтні ... Цей закон є явним порушенням Європейської конвенції з прав людини та Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, ратифікованих Верховною Радою України», - наголошується в резолюції.

Також європарламентарі висловили підтримку подальшого діалогу між ЄС та Україною щодо лібералізації візового режиму і закликали Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон і єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле активізувати взаємодію з Україною, а також прихильно працювати, використовуючи весь потенціал відносин ЄС - Україна на благо громадян, зокрема, шляхом забезпечення сталого прогресу в лібералізації візового режиму.

Як повідомлялося, в Європейському парламенті не пролунало жодного голосу проти підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Джерело: Форбс

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.