Зміст статті

15 вересня 2020Марія Палагнюк

Володимир Бурий: Громада Глинянської ОТГ має значний потенціал для розвитку

Розмова з підприємцем, членом правління Фонду розвитку Глинян Володимиром Бурим.

Добре знаний на Львівщині успішний підприємець та менеджера Володимир Бурий, людина небайдужа до проблем громади, вирішив спробувати свої сили в політиці. За ініціативи благодійної організації "Фонд розвитку Глинян", а також за підтримки друзів та колег, Володимир Бурий боротиметься за посаду голови Глинянської ОТГ, розраховує на підтримку громади та вірить у свою переконливу перемогу.

Чому Ви вирішили кардинально змінити життя?

Мій інтерес до політики – це не кардинальна зміна, а логічне продовження того, чим я займався все своє життя, в чому здобув знання та реальний досвід, і що сьогодні я можу передати та зробити для своєї громади. Відразу після закінчення Львівського державного аграрного університету в 1998 році, я очолив колгосп імені Івана Франка, який вже за рік реорганізували  в приватне підприємство "Новий світ". Як керівник, я відповідав не лише за виробництво, але й за весь наш колектив, який неможливо відділити від громади села Куровичі. Ми ніколи не стояли осторонь життя в селі. Шкільна їдальня була на нашому забезпеченні. Також ми допомагали дитячому садку.

У 2001 році мені навіть довелось захищати дитячий садок від закриття, оскільки обласне і районне керівництво планувало продати його будівлю. Дитячий садок таки зберегли. Тоді громада навіть не знала, які хмари висіли наді мною. За три місяці наше підприємство пережило 18 перевірок. Дякуючи добрим людям і чесним державним службовцям  я вистояв, а перевірки довели, що наше підприємство працювало законно. А от тодішній голова держадміністрації постраждав, тому що його зняли з посади та відкрили кримінальне провадження.

"Новий світ" припинив свою діяльність у 2008 році, оскільки люди розібрали земельні паї. Після цього я налагодив виробництво сільськогосподарської техніки в Куровичах. Ми обслуговували сільськогосподарські служби Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей. Через коронавірус діяльність підприємства тимчасово зупинили, відтак я зміг за останні місяці  більше зосередить на громадській роботі у Фонді розвитку Глинян, тому що також ще й член правління Фонду. Також мене цікавлять проблем, які пов'язані з реформою децентралізації та створенням об'єднаних громад. Вважаю, що зміни, які сьогодні відбуваються, правильні та потрібні. Вони відкривають великі можливості перед громадами, стимулюють розвиток територій. Але чи зможуть наші громади скористатись цим шансом?

Володимир Бурий

Від чого залежить успіх громад?

За ці місяці я чимало їздив селами нашого району та спілкувався з різними людьми. У всіх проблеми однакові: погані дороги, невідремонтовані ФАПи, сільські ради, не налагоджено вивезення сміття, вулиці не освітлені, тобто небезпечні тощо. Земля, інфраструктура, людський ресурс – все це є, але немає господаря, який би дав з тим всім раду. Колись казали, що людський фактор вирішує все. Я переконаний, що саме так станеться внаслідок реформи децентралізації. Там, де громади отримають ініціативних, професійних і відповідальних лідерів, то вони досягнуть успіху. Якщо ж ні, то вони не зможуть гідно відповісти на виклики, які сьогодні повстали перед ними.

Чи зможе саме Глинянська об'єднана громада стати самодостатньою?

Важливо, щоб в бюджеті громади були кошти не лише на зарплати, але й на розвиток. Люди мають розуміти, що громада повинна заробити ці гроші сама. Іншими словами, ми повинні створити привабливі умови для того, щоб підприємці та великий бізнес захотіли працювати саме в нас, захотіли лишати в нас свої податки. Під час свого стажування в Польщі, а також під час робочих візитів  в інші райони Львівщини, я мав можливість ознайомитись з подібними успішними прикладами.

Я чітко бачу своє пріоритетне завдання у перетворенні Глинянської ОТГ на інвестиційно привабливий регіон. Для цього ми маємо значний потенціал. Передусім це наше географічне розташування поблизу Львова, а також важливих міжнародних і загальнодержавних авто- та залізничних шляхів. Переконаний, що під час пошуку інвестицій, я зможу використати свій досвід роботи в аграрному секторі, свої особисті контакти з багатьма місцевими та закордонними підприємцями. Довіра в бізнесі – важлива умова реалізації успішних і довготривалих проєктів.

Якщо з'являться гроші на розвиток громади, то як Ви ними розпоряджатиметесь?

Рішення про те, як жити та розвиватись, будемо ухвалювати спільно з громадою. Я ж діятиму лише згідно з законом і дбатиму про кожний без винятку населений пункт. Насамперед ми визначимо стратегічні пріоритети розвитку і розробимо детальні програми їхнього досягнення. Щоб кожний член нашої громади знав, що ми робимо та куди рухаємось. Також під час першого етапу, і я це добре розумію, значна частина фінансування буде призначена на розв'язання соціальних проблем.

Про що конкретно йдеться?

Я свідомий того, що якщо сьогодні не запропонувати нашим людям гідні умови життя і побуту, якщо не створити розвинуту соціальну інфраструктуру, то ми не втримаємо молодь, не зможемо запросити до нас на роботу спеціалістів, а також не дамо шансу нашим людям на гідну старість. Тому насамперед йдеться про розв'язання проблем медичного забезпечення та освіти. Нам потрібно зберегти, щоб згодом розвинути, базові заклади охорони здоров'я, передусім зберегти лікарню у Глинянах, оскільки зараз ведуться розмови про її перепрофілювання в хоспіс. Громада справедливо виступає проти закриття лікарні. А це означає, що її роботу доведеться  фінансувати повністю з нашого, місцевого бюджету.

Свого часу Львівська обласна рада ліквідувала більшість аптек в сільській місцевості, а тому сьогодні мешканці сіл мають їхати за десятки кілометрів, щоб купити ліки. Отож потрібно вивчити логістику і запропонувати підприємцям такі умови, щоб їм було вигідно відкрити декілька аптек на території Глиняської ОТГ. У нас є сім шкіл, дві з них базові, але їхні приміщення та умови навчання в них далеко не в задовільному стані. Необхідно терміново замінити дах школи в Куровичах і розв'язати проблеми з системою каналізації шкіл у Глинянах та Заставному.

Необхідно також провести серйозні роботи з благоустрою у "столиці" нашої громади – Глинянах. Глиняни – візитівка нашої громади, місто з багатою історією, унікальними культурними та духовними традиціями. Але всі ці скарби залишаються недоступними для моїх земляків і гостей через відсутність доріг, освітлення, засміченість, а також нерозвиненість сучасної туристичної та культурної інфраструктури.

Свого часу задля вирішення саме цих проблем ми й створили Фонд розвитку Глинян. Програму культурного відродження краю, а також розвитку туристичної індустрії, яку запропонували фахівці Фонду, підтримав Європейський Союз. За фінансової підтримки Євросоюзу нам вдалось створити Навчально-виробничий комплекс "Мозаїка", відкрити музей традиційного килимарства, розпочалось відродження духовного і культурного потенціалу Глинян. Але, на жаль, розвитку наша ініціатива не набула. І мені це дуже болить. Я не звик зупинятись на півдорозі. Тому сьогодні наша команда прагне завершити реалізацію цих цілей. Я вірю, що глинянське сучасне килимарство  стане таким же відомим, як це було й понад століття тому.

Хто буде у Вашій команді?

Щодо команди, яка працюватиме зі мною після перемоги на виборах. Я позапартійний, а отже веду сьогодні відкритий діалог з лідерами та представниками всіх політичних партій, які користуються авторитетом і підтримкою нашої громади. Під час відбору кандидатів до майбутньої управлінської команди я на перше місце ставлю такі критерії, як професійність, чесність, бездоганна репутація серед членів нашої громади.


фото: Фб Володимира Бурого

Автор: Марія Палагнюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.