Варіанти,  5 жовтня 2020

Андрій Бережницький. Земля у Львові ресурс стратегічний

Блог кандидата у депутати № 1 до Львівської міськради у виборчому округу № 5 у Франківському районі Львова Андрія Бережницького.

Львівська ОТГ, або Львів зі своїми околицями ще поки що має достатньо вільних земельних ресурсів, щоб правильно розпланувати свій розвиток, модернізацію міської інфраструктури, приваблювати інвесторів не тільки в житлове будівництво, але у різні напрямки екологічно чистого виробництва чи послуг. І від майбутнього складу депутатського корпусу Львівської ОТГ залежатиме вибір тих чи інших пріоритетів у політиці управління та розпоряджання найголовнішою цінністю міста Лева – міською територією.

Які напрямки земельної політики є важливими?

Передусім хотів би звернути увагу на захист інтересів закладів культури, освіти та медицини. Непоодинокі випадки захоплення та незаконного володіння представниками дрібного бізнесу чи окремими фізичними особами земельних ділянок, які по законодавству знаходяться в користуванні  комунальних чи рекреаційних закладів міста, а подекуди й в нібито захищених державних чи комунальних закладах медицини, культури чи освіти.

Відомий приклад спору про частину території комунального закладу – Львівської обласної психіатричної  лікарні та Львівської міської ради на підставі того, що міським чиновникам захотілося забрати 0,55 га на свій проєкт, без згоди на це керівника медзакладу. Закон не передбачає такої можливості, але аргументи міських урядників  вражають своєю винахідливістю. Мовляв, медзаклад назву свою змінив, а значить не має права претендувати на правонаступництво за попереднім актом користування цією земельною ділянкою.

Природно, що виникає запитання до чинної депутатської комісії Львівської міськради, яка займається земельними питаннями: "Чому мовчимо? Не бачимо чи не хочемо бачити замаху на порушення земельного законодавства?" У місті Львові понад 1500 ОСББ – сучасної та прогресивної форми управління та обслуговування спільним житловим майном з боку власників квартир та комерційної нерухомості. І лише 260 із них мають оформлені земельні ділянки під своїми будинками. Це 17 % від загальної кількості створених ОСББ. Якщо ОСББ має оформлену свою земельну ділянку, то воно в змозі краще управляти своєю територією, заробляти на управлінні землею, простіше в оформленні  реконструкцій чи добудов.

Процес оформлення земельних ділянок для ОСББ ми повинні підтримувати, навіть коштом бюджету Львівської ОТГ. Тому депутати від Львівської міської Батьківщини у майбутньому складі новобраної ради ОТГ висуватимуть  пропозицію щодо фінансування окремої міської програми для ОСББ, яка б давала можливість компенсувати міським ОСББ витрати на оформлення земельних ділянок під своїми будинками.

Земельні питання у такому місті як Львів завжди будуть під тиском бізнесу та корупції, тому вимагають прозорого обговорення у громаді міста Львова та визначення чітких пріоритетів та підходів. Мешканці ОТГ повинні брати участь у формуванні місцевої – локальної земельної політики. Тому бачу себе серед тих фахівців-експертів, які можуть надати депутатам чи політикам фахові консультації законних процедур в оформленні та виділенні земельних ділянок.

фото: Фб Андрія Бережницького

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.