Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Нерухомість

stroika.biz.ua

Понеділок, 17 грудня 2012, 13:33

Держархбудiнспекцiя відтермінувала збільшення штрафів за самовільне будівництво

Державна архітектурно-будівельна інспекція України відтермінувала збiльшення штрафiв за самовiльне будiвництво iндивiдуальних житлових будинкiв, прибудов та iнших споруд до кiнця 2013 року.

Про це розповів начальник управлiння дозвiльних процедур Державної архiтектурно-будiвельної iнспекцiї України Олександр Сергiєнко у програмi «Соцiальний статус. Ваш дім» на телеканалi Tonis.

Отже, за незаконне будiвництво українцi платитимуть такi самi штрафи, а їх пiдвищення буде несуттєвим.

«У 2013 роцi штрафи збiльшаться виключно на обсяг iндексацiй мiнiмальних заробiтних плат. Наприклад, цього року мiнiмальна зарплата зросла майже на 10%, вiдповiдно й штрафи збiльшилися не більше, нiж на 10%», – уточнює він.

Сергієнко також нагадав, що зараз розмiр штрафу за самовiльне будiвництво становить вiд 170 до 850 грн. i залежить вiд характеристик самого об'єкта, його складностi та площi. А ось якщо самобуд експлуатували, штрафи можуть бути бiльшими.

«У Кодексi про адмiнiстративнi правопорушення прописана вiдповiдальнiсть за користування об'єктами, не введеними в експлуатацiю. Там штрафи значно вищi, нiж за незаконне будiвництво, - вiд 5100 до 6800 грн. Такi штрафи ми сьогоднi застосовуємо, але у виняткових випадках», – Зазначає начальник управління.

Як пояснює Сергієнко, узаконити самобуд сьогоднi надзвичайно просто, забудовнику достатньо просто подати до Держархбудiнспекцiї повiдомлення. Вiдмовити у реєстрацiї Iнспекцiя може тiльки з об'єктивних причин.

«Вiдмова реєстрацiї повiдомлення свiдчить про те, що є явнi порушення закону, наприклад – земельного. Якщо ж є право власностi на землю, пройдена процедура обстеження БТI, складений технiчний звiт, то узаконення такого об'єкта не затягується», – стверджує він.

Єдині проблеми із узаконенням на сьогоднi з БТI, але цi проблеми мають тимчасовий характер.

«Їхня функцiя реєстрацiї права власностi на нерухоме майно доживає останнi днi. З нового року вона покладена на державних реєстраторів», – розповів він.

Як попереджає також начальник, неузаконенi будiвлi в майбутньому створять величезнi проблеми з передачею й оформленням прав власностi. «Це стосується не лише продажу, а й спадкування нерухомого майна. Якщо зараз не узаконити об'єкт, то спадкоємець буде практично позбавлений можливостi успадкувати таку нерухомiсть», – наголосив Олександр Сергiєнко.

Джерело: Інтерфакс

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.