Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

Понеділок, 17 грудня 2012, 16:27

Квартира-музей Фаїни Петрякової у Львові руйнується через будівництво мансарди

Квартира-музей Фаїни Петрикової, що у Львові на вул. Менделєєва, закрита для відвідувачів, адже руйнується через будівництво мансарди.

Про це пише художник Андрій Черкашин.

«Над музеєм будують мансарду. Все дуже просто: було горище - стане мансардна квартира з надбудовою… Зверху падають різні "приємні" дрібнички, як то шматки штукатурки, фрагменти побілки, порох тощо. І все це валиться на унікальну колекцію художнього скла і порцеляни, на старовинні меблі, раритетний кабінетний рояль 19 століття і просто на голови співробітників, які, через таку несподівану загрозу власному здоров'ю, змушені були терміново втікати з приміщення музею», - розповідає Черкашин.

Через аварійний стан музей закрито для відвідувачів, - зазначено у статті.  

«Музею, який відвідали дуже багато львів'ян та гостей міста; музею, де постійно проводились наукові зустрічі та конференції, де в одній з останніх весняних зустрічей взяли участь більше тридцяти представників музеїв зі всієї України. Саме зараз в Австрії видана книжка, яка розповідає про програму "Кетер", до роботи в якій, поряд з центральними музеями Львова та України запросили і музей Фаїни Петрякової. А зараз музей не працює...»

Черкашин стверджує, що спроби припинити будівництво мансарди не дали позитивних результатів.

«Були спроби якось змінити ситуацію. Були листи до державних установ та закладів, що опікуються дотриманням будівельних норм, збереженням культурної та історичної спадщини України. Був поданий позов до суду, була проведена кваліфікована технічна експертиза, яка показала порушення в проведенні будівельних робіт. Цю експертизу суд не прийняв до уваги, акцентувавши свою увагу на перевірці, проведеній… представниками ЖЕКу, які сказали - "Все добре". І були інспектори від міської адміністрації, які також сказали - "Все добре", а люстри падають тому, що будинок старий. Правильно - старий. XIX століття. І на його зношених дерев'яних перекриттях тепер лежить залізобетонна стяжка. А на ній бетоноване страховисько».

Нагадаємо, депутати Львівської міської ради 14 липня 2011 року виділив приміщення у Львові на вул. Д. Менделєєва, 14 в оренду установі «Будинок-музей Фаїни Петрякової».

Постановою передбачено надати під музей приміщення площею 112,3 кв. м строком на 5 років з орендною платою 1 грн. на рік без ПДВ. Разом з цим постанова передбачає, що це приміщення не підлягає приватизації.

Засновником музею є Науковий центр юдаїки та єврейського мистецтва імені Фаїни Петрякової.

Фаїна Сергіївна Петрякова (23.09.1931 - 05.06.2002) - український вчений, доктор мистецтвознавства, професор, дослідник українського фарфору та художнього скла. 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.