Зміст статті

26 жовтня 2020Марія Магомета

Катерина Свідняк: Робимо все можливе, щоб врятувати новонароджене життя

Розмова з дитячим анестезіологом Львівської міської дитячої клінічної лікарні Катериною Свідняк.

Варіанти розмовляють з дитячим анестезіологом відділення реанімації новонароджених і недоношених дітей Львівської міської дитячої клінічної лікарні Катериною Свідняк про те, чому сьогодні так  багато дітей після народження потрапляють у реанімацію та яку допомогу їм надають.

Останнім часом збільшилася кількість новонароджених дітей, які відразу після народження, на жаль, потрапляють до реанімації. Чому так стається?

Є чимало факторів, які на це впливають. Це проблеми довкілля, наприклад, збільшення викидів газів в атмосферу. Це багато соціальних факторів, коли люди не мають змоги правильно харчуватися. Це й проблеми харчових продуктів, де у складі можуть різні смакові стабілізатори чи гормони та антибіотики для продовження їхнього терміну придатності. Проблемою є й власне недоношеність дітей, різні інфекції, які мають в організмі жінки часто безсимптомний перебіг, це не достатнє обстеження батьків майбутньої дитини, часто незаплановані вагітності. Хронічні та гострі захворювання батьків.

Вади нервової системи у дітей часто переважають в ендемічних зонах, де функціонує активна вугільна промисловість, відповідно й виникає дефіцит фолієвої кислоти. У нас не фортифікують борошно, як за кордоном, у нас мало хто говорить жінкам до вагітності, що потрібно вживати фолієву кислоту, йод, щоб у дитини добре розвивалася нервова система тощо. Але є й впливи, які важко прослідкувати. Значно почастішали генетичні спадкові хвороби. Їх чимало, частину можна виявити ще внутрішньоутробно, а частина – ще взагалі недосліджена.

Катерина Свідняк

Чи можна запобігти більшості подібних випадків захворювання у дітей?

У більшості випадків запобігти можна добрим обстеженням здоров'я майбутніх батьків, а також фаховим спостереженням у лікаря-гінеколога до 22 тижня вагітності. Тобто ми говоримо про те, що коли у жінки вже були викидні чи завмерлі вагітності, то вона має пройти певні обстеження, щоб виявити причину таких патологій.Також жінка повинна пройти скринінг 1 триместру вагітності, який формується на після даних УЗД та біохімічного аналізу крові. Вираховують також вільний β-ХГЧ та РАРР-А.

Інколи додатково потрібно провести амніоцентез – це процедура, яка на 100% підтверджує або спростовує наявність хромосомних аномалій плода, а також здати аналізи на Torch-інфекції. Варто зазначити, що під час фахової УЗД-діагностики ми можемо побачити розвиток усіх внутрішніх органів дитини, крім легень. Легені ж внутрішньоутробно не функціонують. Тому що інколи діти народжуються з пневмоніями, а батьки запитують, чому її не виявили внутрішньоутробно.

Поговорімо про недоношеність. Діти з якого тижня народження потрапляють до Вас?

Були діти, які народилися на 24 тижні вагітності. Є багато чинників, чому ці діти так рано народжуються. Це і після інфекцій, і після антифосфоліпідного синдрому (автоімунний стан гіперкоагуляції, що характеризується судинними тромбозами або патологією вагітності при наявності антифосфоліпідних антитіл), і  після гіперкоагуляції крові. Тоді, наприклад, мамі потрібно колоти антикоагулянти, щоб виносити дитину.

Є проблеми з істміко-цервікальною недостатністю. Це патологічний стан перешийка та шийки матки під час якого вони нездатні протистояти внутрішньоматковому тиску та утримувати плідне яйце у порожнині матки до терміну пологів. Тоді потрібно накладати циркулярний шов на матку, щоб дитина завчасно не народжувалася та не було викидня. Можуть бути проблеми з резус-несумісністю, коли імунна система матері руйнує червоні кров'яні тільця (еритроцити) плода. Тоді потрібне швидше родорозрішення, щоб дитинка не загинула внутрішньоутробно. Часто буває й відшарування плаценти як сигнал про те, що в організмі щось відбувається не так. Провокувати цей процес може інфекція. Тоді дитина може народитися з низькими шансами до життя, оскільки йде внутрішньоутробна гіпоксія плода.

Здається, що всі ці аналізи вагітна жінка має здавати обов'язково, а також проходити УЗД-обстеження. Чи є жінки, які нехтують цим?

Так, у нас є ще багато жінок, які не роблять усі потрібні обстеження. Маємо, на жаль, і таку ситуацію, що у віддалених районах областей є погані УЗД-апарати, які не діагностують, до прикладу, спинномозкову грижу на ранніх термінах.

Яку допомогу надають у реанімації новонароджених та недоношених дітей лікарні на Орлика?

Ургентну допомогу з порятунку життя дитини. Ми робимо все можливе і неможливе, щоб  дитина дихала, щоб був добрий газообмін, серцебиття, артеріальний тиск, створюємо умови близькі до внутрішньоутробного розвитку. Надаємо живильну підтримку, щоб в організм дитини надходили всі необхідні білки, жири та вуглеводи. Підтримуємо цукри та електроліти на нормальному рівні тощо.Для цього у нашій реанімації цілодобово працює 49 одиниць медичного персоналу (14 лікарів, 35 медичних сестер), у нас є все необхідне обладнання та ресурси для того, щоб рятувати дитячі життя.

Більшість дітей все ж успішно виліковуються і живуть здоровим життям?

Якщо, наприклад, у дитини була якась вада кишківника чи серця, то їй роблять оперативне втручання і вона щасливо зі своїми батьками йде додому. Якщо дитина перенесла гіпоксію або інфекцію, то в її організмі запускається механізм відмирання клітин головного мозку. Тоді, на жаль, дитина може бути не достатньо розвинена психічно та фізично.

Тому ми ще раз хочемо наголосити всім майбутнім батькам, які готуються до появи дитинки – не нехтуйте обстеженнями, не нехтуйте власним здоров'ям, якщо навіть хтось в оточенні захворів, це може мати вплив на дитинку, особливо під час пандемії коронавірусу. Будьте уважними до себе і будьте здоровими.

Автор: Марія Магомета

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.