Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   Четвер, 29 жовтня 2020, 17:30

Цимбалюк про довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк розповів про довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах.

Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови цього комітету, голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

«Одне з п’яти питань, які Президент Зеленський ставив українцям у день місцевих виборів стосувалося підтримки довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах. Згідно з результатами, які оприлюднили у монобільшості, цю ідею підтримує приблизно 83% опитаних.

Результат очевидний і очікуваний, бо одна з основних причин низького рівня життя українців – це високий рівень корупції. Методи опитування і для чого його проводили саме у день голосування також зрозумілі для загалу, але проблему потрібно не заговорювати, а терміново вирішувати.

Раніше ж Володимир Зеленський казав, що опитування йому потрібне, аби «відчути народ», а результати плебісциту стануть потужною підтримкою у подальшій реалізації президентських ініціатив. Втім, варто наголосити, що одвічна проблема у вигляді корупції, стає картою у руках влади для набивання собі додаткових політичних дивідендів.

У парламенті ще 21 жовтня зареєструваний проект закону щодо запровадження довічного ув’язнення за особливо тяжкі корупційні злочини, серед авторів цього документу є і автор цих рядків. Законопроєктом №4242 пропонуємо внести відповідні зміни до Кримінального кодексу.

Без перебільшення проблема корупції в Україні особливо актуальна. Наша країна за даними Transparency International є найбільш корумпованою державою Європи і посідає 130 місце серед 176 країн світу. Згідно із дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, самі українці вважають, що корупція входить до топ-3 проблем у країні.

На жаль, нині весь державний апарат повністю просочений корупцією, яка вже стала справжньою загрозою національній безпеці України, знищує економіку держави, має негативний вплив на прогресивний розвиток державних інституцій, руйнує авторитет влади та досягла найвищого рівня суспільно-небезпечного діяння.

Приєднання України до Конвенції ООН проти корупції, Кримінальної конвенції Ради Європи проти корупції та Додаткового протоколу до неї, на жаль, не принесло очікуваногоефекту. Посадовці і далі продовжують вчиняти особливо тяжкі корупційні злочини, однією з причин чого є низька міра кримінальної відповідальності. Покарання — це не лише прояв торжества справедливості, а важлива складова запобігання корупційних злочинів. Невідворотність відповідальності за корупцію є суттєвим стимулом відмовитися від вчинення злочину.

Українські дослідники впродовж останніх років активно підтримували позицію щодо закріплення у кримінальному законодавстві України відповідальності за корупційні злочини та, власне, визначення поняття корупційних злочинів, зважаючи на закріплення цього терміну у правових документах міжнародного характеру, проте визначена на сьогодні міра покарання не виконує основної функції регулятора суспільних відносин. Важливою складовою системних дій щодо протидії корупції повинно бути вдосконалення чинного законодавства в частині посилення відповідальності за особливо тяжкі корупційні злочини, підслідні НАБУ.

У законопроєкті пропонуємо суттєво збільшити санкції у ст. 191, 209, 368 Кримінального кодексу України, передбачивши можливість покарання у виді довічного позбавлення волі.

Логічне питання – чому ж не можна було одразу у парламенті розглянути зареєстрований проект Закону і тим самим зробити перший крок до подолання корупції в Україні, але ні – нинішня влада надалі затягує, воліючи питання боротьби з корупцією використовувати радше у політичних цілях.

Крім того, складається враження, що у монобільшості присутній ефект ревності до того, що такі важливі для країни законопроекти пропонують саме опозиційні сили і у владних кабінетах роздумують як ці лаври перетягнути на свій бік. У цьому конкретному прикладі – варто просто об’єднатися, незалежно від політичної приналежності, а єдиноціло взятися за вирішення такої наболілої для України проблеми корупції» – розповів Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.